ʻProblemen van boeren zijn problemen van ons allemaalʼ
Het worden moeilijke keuzes die vergelijkbaar zijn met destijds die van de sluiting van de Limburgse mijnen en het einde van de Twentse textiel. ,,In mijn boek ‘De Voedselparadox’ heb ik drie jaar geleden al aangegeven dat krimp van de veehouderij in Nederland onvermijdelijk is,” zo zegt Herman Lelieveldt. In dat boek liet de auteur zien hoe moeilijk het voor burgers, bedrijven en overheid is om over hun eigen schaduw heen te springen en daadwerkelijk iets te veranderen aan het voedselsysteem.
Agractie
Hij is niet verbaasd dat de animo voor de actie dinsdag onder boeren zo groot is. ,,Ik denk dat boeren zich echt zorgen maken over hun toekomst. Tot nu toe heeft het kabinet de veehouderij nooit expliciet ter discussie gesteld. Ook bij partijen als VVD en CDA is dat niet ter discussie gesteld. De boerenorganisaties hebben op basis daarvan gedacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Door die PAS-uitspraak is dat nu wel heel urgent. Er zullen keiharde keuzes op tafel komen.”
Lelieveldt wil niet dat in de huidige discussies de zwarte piet naar de landbouw gaat. ,, Het is geen probleem van de boeren, maar van deze hele maatschappij. Er is aan de groei van de landbouw de laatste decennia verdiend, ook door de Rabobank en het bedrijfsleven, en we hebben als consumenten allemaal geprofiteerd met goed en goedkoop voedsel. Het is dus het probleem van ons allemaal.”
Lees dit en meer over de ‘Agractie’ in de regiobladen Veldpost, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf. Zaterdag 28 september bij u op de mat. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek