Liveblog: Ruim 100 boeren leggen activiteiten natuurgebied Winterswijk stil
De actiegroep is er niet over te spreken dat de herstelwerkzaamheden van het Natura 2000-gebied het Wooldse Veen ‘gewoon doorgaan’, terwijl het stikstofbeleid bij ‘alle boeren in een straal van 4 kilometer rondom de aanwezige Natura 2000-gebieden (vier in totaal, te weten Wooldse Veen, Bekendelle, Korenburgerveen en Willinks Weust, red.) tot enorme zekerheid leidt.’ Volgens de boeren lijkt het er steeds meer op dat er geen plaats meer is voor boerenbedrijven in Winterswijk. ‘Want elke boer valt met het bedrijf wel binnen de gehanteerde cirkels van respectievelijke 1 en 4 kilometer’, aldus de actiegroep.
Dit liveblog is gesloten.
12.21 uur
Het protest is afgelopen en daarmee wordt dit liveblog ook gesloten. Onze verslaggever rijdt met melkveehouder Jeroen Huiskamp in de trekker mee terug. „Ik rijd mee omdat ik het niet eens ben met het beleid dat in Nederland wordt gevoerd met betrekking tot stikstof”, vertelt Huiskamp. „Het is van de zotte dat wij hier aan 140 keer strengere regels moeten voldoen qua stikstofuitstoot dan in Duitsland.”
12.00 uur
Raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk vertelt aan onze verslaggever „het logisch te vinden dat boeren hier staan.” Van Beek: „In de laatste twintig jaar hebben we continu gezien dat buffers rond de natuurgebieden groeien. Er werd weer grond opgekocht, eigenlijk continu met de belofte ‘dit is de laatste grond dat we nodig hebben, dat jullie als boer ook kunnen boeren en met de natuur verder kunnen’. De natuur in Winterswijk is ook erg belangrijk, het zijn bijzondere en mooie gebieden dus het behouden waard. Maar ergens is een grens. We hebben het nu kunnen zien, nu wordt de boer weggezet alsof hij in de weg zit voor de Natura 2000-gebieden. Dat is natuurlijk heel jammer en dat moeten we voorkomen. We moeten echt zien dat het samen gaat en die mogelijkheid moet er ook zijn. Meneer Drenth zei dat ook, maar we moeten hopen dat er vanuit Den Haag en Brussel ook zo over gedacht gaat worden.”
11.28 uur
Alfred Scholten vraagt om een „pilot inzake afschaffing van generieke beleid.” Drenth zegt dat hij dat aan de minister gaat vragen. Scholten: „We nemen als boeren heel veel stikstof op. Meer dan we uitstoten.”
11.23 uur
Wethouder Inge Klein Gunnewiek roept boeren op om hun zorgen te delen. „Ik sta hier vooral zonder oplossingen, want die heb ik niet. De regels worden voornamelijk gemaakt door het Rijk, de provincie en in Europa. Ik ben hier vandaag voornamelijk om naar jullie zorgen te luisteren, want ik begrijp heel goed dat er heel veel onrust onder jullie is. Ik hoop dat Peter Drenth daarnet een stukje onrust heeft kunnen wegnemen, maar ik snap dat er nog heel veel vragen zijn. Die hebben wij als gemeentebestuur ook. Ik heb meerder mensen vanuit verschillende hoeken als natuur, de boer, de provincie horen zeggen ‘we blijven met elkaar aan de praat’, dat is voornamelijk de oproep vandaag die ik heel hartelijk wil ondersteunen. Wij werken al 25 jaar samen binnen onze stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk, natuur en boeren gaan al 25 jaar hand in hand hier in Winterswijk, daarom hebben wij hier zo’n prachtig landschap.”
11.10 uur
Drenth wil dat een vergunning voor koeien in de wei niet nodig is. Hij zegt dat de minister metingen gaat regelen: en daar komt wat anders uit dan uit een model, aldus Drenth. „Maar we moeten wel meedoen in het verminderen van emissie, voor een gezonde landbouw en een gezonde natuur. Dat is de lijn van het Gelderse bestuur.”
Een boerin vraagt aan de landbouwgedeputeerde hoe zij moeten overleven. Drenth reageert dat er tijd is gekocht om wel wat vergunningen te vergeven. „We kunnen niet zonder agrarische sector.”
Tijdens de toespraak van Drenth zegt een boer dat de natuur „een bende is”. Drenth: „Crux is dat we nu niet tegenover elkaar moeten staan. Hou daarmee op! Het is de combi natuur-boer die het mooi maakt!”
10.48 uur
Gedeputeerde Drenth krijgt het woord. „De regelingen zoals ze nu gemaakt zijn voor het intern salderen, dus als jullie op het eigen terrein ontwikkelingen willen, stallen willen aanpassen – wat overigens altijd tot een emissiebeperking leidt – daarmee willen we juist rekening houden dat je niet twee keer dingen voor de kiezen krijgt. Dus niet én eerst de korting van fosfaat én nu dan iets van stikstof. Dat hebben we geprobeerd te vangen in de regels zoals de deze week zijn vastgesteld”, zegt hij. „We hebben geregeld dat je niet twee keer betaalt, één keer voor fosfaat en één keer voor stikstof. Dat zit ook in de regels. Daarmee wordt ook rekening gehouden met dat de stikstofuitstoot van een agrarisch bedrijf ook wisselt. Dus als je nu een vergunning hebt, blijft die gewoon van kracht.” Drenth haalt ook de latente ruimte aan: „Agrariërs die hun bedrijf verkopen voor wie of wat dan ook, daarvan zeggen wij dat daarvoor de latente ruimte niet relevant is. Want daar verdwijnt de agrarische functie, daar moet ook gewoon een bijdrage worden geleverd ten nutte van het algehele in Nederland. De focus ligt er op dat we het goed regelen voor de agrariërs die door willen.” Volgens Drenth hebben „niet alleen boeren schuld aan stikstof. Dat hebben we allemaal.”
Een boer vertelt aan onze verslaggever dat hij het verhaal van Drenth „Iets te technisch vindt”.
10.45 uur
Alfred Scholten spreekt de menigte toe. „Het kan niet zo zijn dat latente rechten worden afgenomen. Wat van de boer is, blijft van de boer”, zegt de melkveehouder.
10.34 uur
Wijkagent Willem Saris zegt de onrust van de boeren te begrijpen.
10.25 uur
Peter Drenth, landbouwgedeputeerde van provincie Gelderland, is ook bij het protest aanwezig.
10.23 uur
Henk Hoenink leest het persbericht, dat 'Actiegroep Boeren Natura 2000' naar buiten heeft gebracht, voor.
De actiegroep stelt in het persbericht het ‘bizar’ te vinden dat aan de Duitse kant van het Wooldse Veen ‘de ontwikkeling van de landbouw gewoon doorgaat’. Alsof de stikstofdepositie ophoudt bij de grens, vinden de boeren. Ook vinden zij het onbegrijpelijk dat er met verschillende normen wordt gewerkt. ‘In Duitsland is de ondergrens bijvoorbeeld 7 mol terwijl in Nederland 0 mol de nieuwe norm is’, schrijven zij in het persbericht.
10.20 uur
Net als bij het boerenprotest van 1 oktober, zijn ook voor het Winterwijkse boerenprotest borden en spandoeken gemaakt.
10.09 uur
Volgens politie Winterswijk is de sfeer tijdens het boerenprotest goed.
9.47 uur
Volgens onze verslaggever ter plaatse hebben meer dan honderd boeren zich verzameld voor het boerenprotest.
9.41 uur
Melkveehouder Henk Hoenink vertelt waarom de boeren in Winterswijk in actie komen.
9.20 uur
Boeren arriveren bij vereningingsgebouw Juliana in Winterswijk Meddo.
9.00 uur
De boeren schrijven in een brief dat een reactie van Natuurmonumenten in een uitzending van het NOS journaal van zaterdag 5 oktober hen ‘zeer heeft geraakt’. Ze schrijven: ‘De uitzending van het NOS journaal van afgelopen zaterdag waarin als één van de mogelijkheden om stikstof te beperken het herstel van natuur wordt genoemd, werd het Woolds Veen aangehaald als voorbeeld van een project waarbij al resultaten zijn geboekt, het daarbij gegeven commentaar van Natuurmonumenten dat er bij de bron aangepakt moet worden waaronder de landbouw heeft ons zeer geraakt.’
Melkveehouder Alfred Scholten is een van de initiafnemers van de actie. „Ik kreeg al opdracht van de gemeente om de wegen niet te blokkeren, anders haalt de politie ons weg”, vertelt hij. „We mogen niet in het natuurgebied rijden met trekker. Tot ik de desbetreffende ambtenaar zei dat de machines van Natuurmonumenten veel zwaarder zijn dan onze trekkers… en het gebied nog in aanleg is.”
Beeld: Ruth van Schriek