‘Betuws Best’ als herkenbaar streekmerk
„Wij zijn in 2018 begonnen met een masterclass voor boeren en telers die verder wilden met het lokaal afzetten van producten”, zegt projectleider Jolijn Zwart-Van Kessel van Lekker Lokaal Rivierenland. „Het grootste doel is om de korte keten in het gebied te stimuleren. Daarnaast willen we aanbod en afzet aan elkaar koppelen en moeten lokale producten herkenbaarder zijn.” Daarvoor is nu het streekmerk ‘Betuws Best’ gelanceerd.
Is de Betuwe dan zo’n geschikte regio voor een eigen streekmerk? „Ja én nee”, zegt Zwart-Van Kessel. „We hebben een herkenbaar gebied en alle sectoren zitten er, maar de trots in deze regio mag beter. De consument heeft het geld er nog niet voor over. We zitten niet per se in een heel ‘rijk’ gebied met mensen die best wat meer kunnen betalen voor lokaal geproduceerd voedsel.”
Meet & Match
Ivonne Noordam uit Hellouw is één van de deelnemers van het project. Ivonne en haar man Johan (samen in een vof met Johan’s broer en zijn vrouw) houden 300 stuks melkvee en hebben een eigen kaasmakerij en boerderijwinkel. Ze verzuivelen al hun melk en zetten dat deels al lokaal af, onder meer aan een Spar-supermarkt in de buurt en verschillende boerderijwinkels. Nu heeft ze op de Meet & Match-bijeenkomst kennisgemaakt met andere ondernemers. „Soms wist je niet eens van hun bestaan af, dus dit is heel erg nuttig.”
Lees meer over ʻBetuws Bestʼ en deelnemende boeren Ivonne en Johan Noordam in de aankomende editie van Vee & Gewas. Deze belandt aankomende zaterdag op de mat. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een proefnummer aan.