Fotoserie: Overijssel trekt beleidsregels stikstof in na boerenprotest
Het leverde Ten Bolscher een daverend applaus op van de naar schatting ruim 1.000 boeren die (grotendeels) vanuit Salland, Twente en de Kop van Overijssel naar het provinciehuis in Zwolle waren afgereisd. Voorlopig tevredengesteld verlieten daarna de lange kolonnes trekkers weer de Overijsselse hoofdstad, wat net als ’s morgens bij de aankomst hier en daar voor stevige files zorgde.
Uitgehold platteland
Het doel van de door LTO Noord georganiseerde actie maakten bestuurslid Sander Pereboom, voorzitter Ben Haarman (beiden LTO Noord Regio Oost) en voorzitter Christiaan Muilerman (Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt) vanuit een hoog geheven aardappelkist direct duidelijk. „Als deze beleidsplannen van de provincies doorgaan, dan is er over tien jaar een leeg en uitgehold platteland over zonder het kloppend hart, de landbouw. We zijn hier ook niet als LTO of andere boerenbonden, biologisch of gangbaar maar als gezamenlijke Overijsselse boeren en dat willen we ook blijven”, maakte Pereboom duidelijk.
„We voelen ons geslachtoffers en geschoffeerd. Er zijn hier bij het provinciehuis zoveel boeren omdat we diep geraakt zijn. Onze boodschap is heel duidelijk”, voegde Haarman daar aan toe. Hij wees op de 65 procent reductie van de stikstofuitstoot die de landbouw al heeft bereikt. Haarman maakte ook duidelijk boos te zijn op het plan om de latente ruimte in huidige vergunningen in te trekken. „Provincies ontnemen zo ons eigendom, dat is onbehoorlijk bestuur.” Bovendien moet er vergunning mogelijk zijn als de uitstoot beneden de ‘realistische stikstofdrempel’ van 1 mol per hectare blijft. „Bij een realistisch beleid is het ook een zaak dat goed meten weten is. Geef ons de ruimte om te innoveren en vernieuwen.”
Trots
Muilerman richtte zich op de jonge boeren in Overijssel. „Als jonge boeren zijn we heel flexibel, maar de maat is nu vol. We laten niet over ons heenlopen. In het coalitieakkoord van GS van Overijssel stond dat u trots op de boeren bent. Dat moet u ons nu ook laten zien en ons de ruimte geven. Trek die brief in over het stikstofbeleid en we vertrekken weer.”
Zo ver wilde Gedeputeerde Ten Bolscher in eerste instantie niet gaan. Hij gaf wel toe dat er fouten zijn gemaakt in de hectiek van het advies van de commissie Remkes, de Kamerbrief van LNV-minister Schouten en het door de provincies afgesproken beleid. „Die kwamen in rap tempo na elkaar. Ik bied dan ook mijn excuses aan over alle onduidelijkheden, dat is niet goed gegaan. Maar mijn inzet is dat u in het verleden, nu en in de toekomst kunt boeren. Met een goede balans tussen economie en economie. U bent enorm belangrijk voor Overijssel.”
'Intrekken!'
De Gedeputeerde bood aan om heel snel rond de tafel te gaan zitten met vertegenwoordigers van de Overijsselse landbouw, maar dat was niet genoeg voor de actievoerende boeren die massaal ‘Intrekken, intrekken!’ scandeerden. Toen bleek dat de gedeputeerde het door hem gevraagde overleg niet ‘blanco’ in wilde gaan, ondanks meerdere vragen en aandringen van de LTO-bestuurders, was er spoedberaad in het provinciehuis nodig.
Terwijl inmiddels de regen met bakken naar beneden viel, kwam er na ruim een half uur het verlossende woord; Overijssel trekt de beleidsregels over stikstof in. Onder meer Drenthe en Gelderland hadden dat toen al gedaan (en Friesland eind vorige week) zodat nu het IPO (Interprovinciaal Overleg) zit met flink wat provincies die niet akkoord zijn met de afgesproken stikstofplannen.
Tevreden
Meer dan tevreden vertrok daarna iedereen snel uit Zwolle om aan het werk te gaan. Ondanks de emoties die soms hoog opliepen had de politie, in bescheiden aantallen aanwezig, een makkelijke dag. Veel Zwollenaren vonden de lange kolonnes trekkers in hun stad een indrukwekkend gezicht, zo bleek langs de belangrijkste routes in en uit de stad.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen