Agrarische ondernemers vangen bot met verzet nieuwe Maas-Waalweg
De Raad is het geheel eens met de gemeentes Zaltbommel en Maasdriel dat het gekozen tracé voor de ontbrekende schakel in de Maas-Waalweg tussen Delwijnen en Well voor omwonenden, bedrijven en grondeigenaren de minst schadelijke variant is.
Om die reden keurde de Raad woensdag in een definitieve uitspraak het bestemmingsplan voor de Maas-Waalweg goed. Daarmee verwerpt zij de bezwaren van twee ondernemers, een loonbedrijf in Delwijnen en een melkveehouderij in Well.
Planschadevergoeding
De Raad stelt vast dat loonbedrijf Struijk weliswaar 440 vierkante meter bedrijfsgrond kwijtraakt, maar dat is niet erg veel, afgezet tegen het totale bedrijfsperceel van 11.000 vierkante meter.
Ook het feit dat gronden ten zuiden van de nieuwe randweg minder aantrekkelijk worden om te verpachten, vindt het hoogste bestuursrechtcollege geen reden om het plan af te schieten. Bovendien kan Struijk altijd nog een planschadevergoeding vragen mocht de waarde van de overgebleven percelen verminderen.
Koeien
Hetzelfde geldt voor melkveebedrijf Van Heijkoop. Die heeft grote bezwaren dat de weg uitgerekend pal langs zijn stal komt te lopen. Daardoor kunnen de koeien niet meer zonder omweg van de stal het weiland inlopen. De Raad merkt daarover op dat de gemeente voor een tracé heeft gekozen dat zo min mogelijk gronden dwars doorsnijdt. Om die reden is gekozen voor de zuidelijke varianten, die meer langs de randen van de percelen loopt. En niet voor de noordelijke variant, die Van Heijkoop beter vindt.
Het bestuursrechtscollege zegt met zoveel woorden dat er bij elke wegenplan altijd grondeigenaren zijn die getroffen worden door de wegaanleg. Maar deze variant levert op dat punt de minste nadelen op. Weliswaar raakt de melkveehouder 1,2 hectare van zijn land kwijt aan de weg, maar dat valt in het niet bij het totaal aantal hectares dat het bedrijf beheert. Bovendien had de gemeente Maasdriel al voorgesteld om kavels te ruilen zodat Van Heijkoop minder bedrijfstechnisch nadeel heeft, dan wanneer hij alleen financieel gecompenseerd zou worden. Kortom, de weg kan worden aangelegd. Na deze uitspraak kunnen de gemeentes beginnen met de aankoop- dan wel onteigeningsprocedures. Pas als alle gronden zijn verworden kan de aannemer aan de slag.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief