Stikstofuitspraak koning ‘hart onder de riem’
„De uitspraak van Willem Alexander is een hart onder de riem”, zo laat Jan Cees Vogelaar weten van het Mesdagfonds. Vogelaar sprak afgelopen woensdag bij het boerenprotest de boeren toe bij het RIVM en informeerde later de Tweede Kamer over hoe het onderzoek rond stikstof in Nederland in elkaar zit. Vogelaar: „De koning is één van de weinigen in Den Haag die begrijpt wat er aan de hand is. Als ik kijk naar het debat in de Tweede Kamer gisteren met minister Schouten, zie ik dat niemand daar een oplossing heeft. Ze hebben geen flauw benul hoe ze de stikstofreductie snel kunnen reduceren tegen aanvaardbare kosten. En over zes weken is er ook nog geen juridische oplossing. Als er nu iemand naar de rechter gaat om het uitlaten van een hond in zo’n natuurgebied aan te vechten, dan wordt zo’n zaak gewonnen. Het natuurbeleid is heel stom ingericht.”
'Koning sterk betrokken bij sector'
Bart Kemp, namens Agractie Nederland, ervaart de uitspraak van de koning ook als een steun voor boeren. „Dat is duidelijke taal van de koning. Deze uitspraak is een extra steun voor de boeren. Hiermee wordt geïmpliceerd dat boeren niet het hoofdslachtoffer moeten worden van deze materie. Ik ben overigens wel een beetje verbaasd dat de koning deze uitspraak doet. Met name omdat woensdag Mark Rutte toch wel stevige taal uitte tegenover de boeren. Het lijkt me niet dat de koning een dergelijke uitspraak op eigen houtje doet, buiten de premier en de Rijksvoorlichtingsdienst om”, aldus Kemp. „De koning is sterk betrokken bij de agrarische sector. Wij zorgen natuurlijk voor zijn dagelijkse ontbijt. Hij zal ongetwijfeld weten dat de agrarische sector de afgelopen 10 jaar al 65 procent uitstoot heeft gereduceerd, terwijl veel grote uitstoters geen NB-vergunning hebben en dus niet eens meegenomen zijn in de cijfers over stikstofuitstoot.”
DDB-voorzitter en woordvoerder van Farmers Defence Force Sieta van Keimpema vindt dat de koning 'zijn nek heeft uitgestoken' door deze uitspraak te doen. „Hartverwarmend”, aldus Van Keimpema. „Door deze uitspraak wordt het huidige kabinetsbeleid in een ander daglicht geplaatst. Boeren zijn de enige die al maatregelen hebben genomen, zij hebben al ingeleverd. Nu zijn de andere sectoren aan de beurt.” Van Keimpema vindt dat er een parlementaire enquête moet komen: „Om te kijken wat er mis is gegaan. Welke fouten zijn er gemaakt en welke mensen zijn hier verantwoordelijk voor?” De DDB-voorzitter denkt dat door de uitspraak van de koning de steun voor boeren alleen maar zal groeien. „Burgers zien ook dat dit zo niet kan.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Beeld: RVD