Officiële start project ‘Hooi 2.0’ op veebedrijf in Lemele
Bij zijn streven naar een duurzame bedrijfsvoering, heeft Harold Dubbink een plan ontwikkeld om volledig te stoppen met het gebruik van snijmaïs, kuilvoer en krachtvoer. In plaats daarvan wil hij op op een moderne manier hooi winnen. De melkkoeien krijgen naast hooi alleen enkelvoudige voeders zoals gerst.
Oostenrijk
Inspiratie voor deze hooibouw heeft de Sallandse veehouder gevonden in Oostenrijk waar de techniek van kunstmatig gedroogd hooi ontwikkeld is en breed wordt toegepast. Door de zon voorverwarmde lucht wordt daarbij van onderaf door het hooi geblazen. Indien nodig wordt een houtkachel bijgeschakeld om de lucht verder te verwarmen.
Beschikbare nutriënten
Deze innovatie moet ertoe bijdragen dat de melkproductie op een meer natuurlijke wijze gaat. Ook wordt er dan zo efficiënt mogelijk omgegaan met de beschikbare nutriënten van het eigen bedrijf.
Bij het project zijn onder meer de provincie Overijssel, Stimuland, het ‘Ondernemershuis voor het Vechtdal’ en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling betrokken.
Op vrijdag 29 november is er een open dag voor geïnteresseerden op het bedrijf van Dubbink.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Bram Teeuwsen