Meld Misdaad Anoniem start campagne over drugslabs in buitengebied
In de eerste negen maanden van 2019 zijn er 47 anonieme meldingen binnengekomen over de productie van synthetische drugs. ‘Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord’, aldus Meld Misdaad Anoniem. „Iedereen moet veilig misstanden kunnen melden. Met deze campagne bieden we inwoners daarvoor en plek”, zegt commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema.
LTO
„Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit”, zegt en Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost. „Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen”, aldus Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost.
Vermoedens
Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties, zoals agrarische bedrijven, liggen afgelegen en volgens de initiatiefnemers zijn verhuurders zich nog onvoldoende bewust van de risico’s. ‘Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven.' Het meldpunt wil hierin een breekijzer zijn.
Campagne
Drugslabs worden vaak in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van het lab en het verduisteren van afval zijn dan ook veel partijen betrekken. In kleine gemeenschappen gaat bepaald gedrag dan al snel opvallen, zoals het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon. Gebruikers van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Via social media en populaire websites worden video’s en banners verspreid. Ook gemeenten, politie, LTO en ondernemersverenigingen dragen de campagne uit.