Kleine kans op zware nachtvorst
Het computergestuurde bewaaradvies van suikerbietenteelt instituut IRS bevat nog geen afdekadvies, maar dat kan snel veranderen. De weermodellen hebben er moeite mee om precies in te schatten hoever de temperatuur in de nacht onder nul kan zakken. Hoe meer zonnestraling overdag en hoe langer het helder blijft ’s nachts, hoe groter de kans op een kritieke temperatuur van 3 graden onder het vriespunt op neushoogte. In de loop van het weekend draait de wind bovendien van zuidwest naar oost, waardoor nog lagere minimumtemperaturen niet uitgesloten zijn, al is er geen enkel model dat rekening houdt met matige vorst.
Wisselvalligheid houdt aan
Maandag nadert vanuit het noordwesten een nieuwe depressie waaruit tot en met dinsdag in totaal 5-10 mm regen kan vallen. Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig. De regenhoeveelheden zijn moeilijk in te schatten. Vooralsnog berekent het KNMI in een week tijd 15 mm regen. Zeker is wel dat er van oorsprong polaire lucht wordt aangevoerd van de hogere breedtegraden, waardoor het enkele graden te koud blijft voor de tijd van het jaar, zowel ‘s nachts als overdag. Bij langdurige opklaringen in de nacht blijft er kans op nachtvorst bestaan, maar de kans op zware nachtvorst is net als komend weekend niet groot.
Mini-lagedrukgebied
De teller staat na de regenval van donderdag op veel plaatsen al weer op 30-50 mm regen deze novembermaand en ook dit weekend blijft het waarschijnlijk niet helemaal droog. Maar de zon krijgt dit weekend ook kansen, vooral op zondag. Nederland bevindt zich dit weekend in een overgangsgebied tussen twee grootschalige lagedrukgebieden ten noordwesten en ten zuiden van ons. In dit overgangsgebied trekt morgen een mini-lagedrukgebied over, waardoor er kans is op lokaal pittige maar kortdurende buien.