‘Als lid van de coöperatie ben ik nu dus ook een koninklijke boer'
100-jarig Avebe is vanaf nu koninklijk
De coöperatie als organisatievorm is vandaag de dag springlevend, zei Paas bij de uitreiking. „De coöperatie begon als een organisatievorm voor consumenten. Tegenwoordig zien we coöperaties vooral bij producenten. Avebe is daar bij uitstek een voorbeeld van.”
Ook de leden van de Coöperatie Koninklijke Avebe mogen zich vanaf nu een beetje koninklijk noemen, gaf Paas aan. „De snelle denkers onder u zullen nu vast zeggen: als lid van de coöperatie ben ik nu dus ook een koninklijke boer. Op zich valt er niets tegen deze redenering in te brengen. Toch voelt u denk ik ook wel aan dat daarmee niet de weg is geopend dat u allemaal een kopie van het predicaat aan de poort van uw erf kunt spijkeren. Maar het straalt natuurlijk wel op u allemaal af.”
Avebe is niet de eerste coöperatie die dit predicaat krijgt, zei Paas. „Tien anderen gingen u voor. Avebe is wel de eerste coöperatie in Groningen aan wie deze eer toevalt.”
‘Het gaat om het inkomen van de boer’
Verder inzetten op volumegroei is voor Avebe niet de weg naar de toekomst, zei bestuursvoorzitter Bert Jansen. „We zullen verder moeten inzetten op waarde, op innovatie, meer verdienen; het gaat om het inkomen van de boer, niet per se het volume, maar volume maal prijs. Voor Avebe betekent dit een goede balans tussen aardappelgeld en investeringen in de toekomst.”
Maar er zijn ook bedreigingen voor de zetmeelsector, gaf hij aan. „Hoe houden we de hectares zoveel mogelijk overeind, hoe gaan we om met meer duurzaamheid en dan op een manier dat we samen optrekken, leden en onderneming.”
Avebe is op 11 november 1919 opgericht als ‘Coöperatief Aardappelmeel Verkoopbureau’ (A.V.B.). De coöperatie werd opgericht als samenwerkingsverband tussen vele toenmalige coöperatieve aardappelmeelfabrieken in de Veenkoloniën. Het doel was namens deze fabrieken het aardappelzetmeel op de markt te brengen en daarmee goede verkoopprijzen te bewerkstelligen. Anno 2019 is Avebe een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland.