Provinciale Staten Overijssel: GS moet kosten en gevolgen vrijwillige kavelruil onderzoeken

Een door CDA-Statenlid Karin van der Toorn ingediende en door ChristenUnie, VVD, SGP, 50Plus, FvD en D66 ondersteunde motie werd tijdens de begrotingsvergadering van Provinciale Staten met 37 tegen 9 stemmen aangenomen. Volgens de indieners zijn grotere huiskavels bij boerderijen belangrijk voor grondgebonden veehouderij, kringlooplandbouw en weidegang. Een goede verkaveling zorgt ook voor minder transporten, draagt bij aan de vermindering van stikstofuitstoot en aan een gebiedsgerichte aanpak.
6 miljoen
In de provinciale begroting van 2020 was geen geld meer opgenomen als provinciale bijdrage in de kosten van vrijwillige kavelruil. Deze dreigde daarom komende jaren tot stilstand te komen, zo lieten de stichting Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) en LTO Noord al weten in een brandbrief aan het provinciebestuur.
In de periode 2013-2020 was er nog zo’n 6 miljoen euro beschikbaar voor vrijwillige kavelruilprojecten in de hele provincie. Tijdens de coalitieonderhandelingen dit voorjaar (voor het huidige College van Gedeputeerde Staten) werd er geen geld meer in de begroting voor de komende jaren opgenomen. Na de afronding van lopende projecten konden nieuwe aanvragen vanuit de landbouw vanaf 2020 niet meer in behandeling worden genomen, zo liet het CKO onlangs weten.
Amendement
D66-Statenlid Wybren Bakker wilde in eerste instantie al direct 1 miljoen euro beschikbaar stellen voor landbouwstructuurversterking volgend jaar. Hij trok zijn amendement echter voorlopig in en steunde de motie waarin GS opgedragen wordt om te onderzoeken wat de kosten en consequenties zijn voor vrijwillige kavelruil.
Bij een motie van VVD, CDA, FvD, 50Plus om te onderzoeken of er ruimte is voor eventuele aanpassing van Natura 2000-gebieden in Overijssel staakten de stemmen. Hierover zal in december opnieuw worden gestemd.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen