ChristenUnie wil meer budget voor Gelderse agrarische collectieven
‘De fractie maakt zich zorgen omdat veel boeren mee willen doen, maar daarin worden beperkt omdat het beschikbare budget tekortschiet’, schrijft ChristenUnie. Sinds 2016 wordt de uitvoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANlb) gedaan door drie agrarische collectieven in Gelderland: VALA (Achterhoek), Veluwe en Rivierenland. De provincie Gelderland maakt op basis van het natuurbeleid afspraken met deze collectieven, niet met individuele boeren.
‘Gemiste kans’
De collectieven zorgen ervoor dat boeren zich bij hen aansluiten en maatregelen treffen om de biodiversiteit te vergroten. Volgens ChristenUnie gaat dit zo goed, dat boeren teleurgesteld moeten worden om dat het budget onvoldoende is. Statenlid Freek Rebel van ChristenUnie noemt dat een gemiste kans. „De biodiversiteit staat ook in Gelderland onder grote druk. Boeren die zich willen inzetten voor biodiversiteit verdienen altijd onze steun.”
Kerngebieden
Daarnaast ziet Rebel nog een ander probleem. Het ANLb is beperkt tot een aantal kerngebieden. ‘Het komt voor dat boeren buiten deze kerngebieden zeer gemotiveerd zijn voor agrarisch natuurbeheer maar niet in aanmerking komen voor een overeenkomst. Een ongewenste situatie.’ Rebel: „Wij willen niet alleen een effectievere bescherming van kritische soorten in kerngebieden, maar ook verbetering van de brede biodiversiteit en landschapsbeheer op het platteland als geheel. Tot slot zouden ook vrijwilligersgroepen budget moeten krijgen om afspraken met boeren te maken.”
Vragen
ChristenUnie wil weten van Gedeputeerde Staten welk bedrag er sinds 2016 wordt besteed aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Daarnaast wil de fractie antwoord op de vraag hoeveel hectares hiermee gemoeid zijn en hoeveel boeren hebben meegedaan in de afgelopen jaren.
Daarnaast stelt de partij de vraag of GS bereid is om in gesprek te gaan over meer flexibele budgetten, om in de kunnen spelen op de kansen in gebieden. Ook vraagt zij of GS bereid is om een subsidiemogelijkheid te openen voor vrijwilligersgroepen die afspraken met boeren willen maken over bescherming en bevordering van biodiversiteit.