Video: Boerenprotest schort bomenkap Stelkampsveld op
De boeren en andere actievoerders omsingelden tijdens een spontane protestactie de werktuigen van het bosbouwbedrijf dat de kap uitvoert in opdracht van de provincie Gelderland. Alle partijen spraken ter plekke met elkaar. Uiteindelijk werd besloten om de kap op te schorten. Er volgt begin december bijeenkomst waarbij alle partijen nogmaals met elkaar in gesprek gaan. Tot die tijd zullen de bomen blijven staan.
Niet gerustgesteld
Boerin Marian Ruesink uit Borculo is nog niet gerustgesteld. „De onzekerheid, waarin wij al veel jaren verkeren, is nog niet weggenomen. Wij weten niet waar we aan toe zijn, moeten we door-investeren of is de toekomst van ons melkveebedrijf in het geding?” Het bedrijf dat ze samen met haar man runt, ligt 700 meter van het natuurgebied. „Laat eerst eens duidelijk zijn welke maatregelen uitgevoerd worden en op welke manier de boeren gecompenseerd worden. Dat ontbreekt nu.” De bereidheid om te protesteren bleek groot, blikt Ruesink terug. „Ik kreeg die dag om 11.30 uur een appje om zoveel mogelijk gehoor te geven aan het protest. Nog diezelfde middag stonden met een groot aantal in het gebied. Het signaal is wel duidelijk.”
18 hectare bos
De Provincie Gelderland werkt samen met het Waterschap Rijn en IJssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de betrokken gemeenten aan het natuurherstel in het Natura 2000-gebied Stelkampsveld. De eerste werkzaamheden bestaan uit het kappen van overwegend naaldbos op verschillende plekken. In totaal gaat het om ongeveer achttien hectare. Dit stuit boeren en andere omwonenden tegen de borst.
Geen juridisch instrument
Annie Visschers van Gemeentebelangen Lochem begrijpt de onrust en kritiek van de boeren en omwonenden. „Begin november hebben we uitleg gehad van de provincie hoe het precies zit in het gebied. We zijn het gebied in geweest. Daarbij waren ook Staatsbosbeheer en de provincie aanwezig en een paar onwonenden. Feit is dat we te maken hebben met het provinciaal inpassingsplan. Deze heeft ter inzage gelegen toen de PAS nog van kracht was. Er was toen nog een juridisch instrument. Nu de PAS afgeschoten is, blijkt de negatieve effecten op het gebied er dus wel te zijn. Het is een wettelijk iets dat nu uitgevoerd wordt. Feit is ook dat de mitigerende maatregelen voor de omwonenden van kracht blijven. Er wordt dus op ingezet om de gevolgen van de maatregelen zo draaglijk mogelijk te houden.”
Spreekuur
Het tweede deel van het werk in het natuurgebied volgt volgens de provincie Gelderland vanaf september 2020. Dan gaat het om het afplaggen en afvoeren van de voedselrijke grond, maar ook wordt lokaal het kampenlandschap hersteld. Dit landschap van kleine, hoge akkers omringd door houtwallen, met daartussen lage beekdalgronden, is hier mooi behouden gebleven. Verder worden sloten gedempt en verondiept, zodat het natuurgebied natter wordt. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot medio 2021.
Tot en met half december wordt wekelijk op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur spreekuur gehouden door medewerkers van Staatsbosbeheer/provincie Gelderland. Zij staan dan nabij de kruising Maandagsdijk/Muldersweg in het buitengebied van Barchem.