Waterschap Vallei en Veluwe komt boeren tegemoet met gematigde tariefstijging
Het college van het waterschap heeft in de algemene bestuursvergadering besloten om het veelbesproken wegenarrest voor eigen rekening te nemen. Dit wegenarrest zou een stijging van 6,1 procent tot gevolg hebben bovenop de stijging van 4 procent die in de begroting is gecalculeerd. Dit resulteerde in grote ontevredenheid bij de boeren. Een groep van ongeveer 100 landbouwers pakten de trekker en reisde af naar het gebouw van het waterschap. Tijdens de vergadering waren er zeven insprekers. Zes daarvan waren boeren die hun onvrede uitte.
Wegenarrest
In november 2018 besloot de Hoge Raad dat het onderhoud van de bermen enkel de verantwoordelijkheid wordt van categorie Ongebouwd. Eerder betaalde de eigenaren van de wegen mee aan de kosten van het bermonderhoud omdat een berm deel uitmaakt van een weg. De Hoge Raad legde de definitie van wegen anders uit; verhard oppervlak. Door deze uitspraak worden de wegeneigenaren vrijgesproken van hun verplichting om bij te dragen aan deze waterschapslasten en komt de gehele rekening op naam van de boeren. Dit staat bekend als het wegenarrest. In het werkgebied van Vallei en Veluwe gaat het om 4.500 ha bermen.
Halvering
Door de onvrede van de ruim 100 aanwezige boeren en de fracties die hun belangen vertegenwoordigen (VVD, CDA, ChristenUnie, Lokaal Waterbeheer en Ongebouwd) zag het dagelijks bestuur zich genoodzaakt om een ander voorstel op tafel te leggen. De kosten van het wegenarrest zou 50-50 verdeeld worden over het waterschap en de boeren.
Dit voorstel werd niet bepaald met open armen ontvangen. Gerard van den Brandhof, fractievoorzitter ChristenUnie: „Als wij de boeren nu frustreren met een enorme procentuele kostenstijging, doen wij een stap terug in onze samenwerking. Dat vind ik het aanbod om die stijging te halveren niet ver genoeg gaan.” Ook de insprekende boeren zeggen eenduidig het oneens te zijn met het voorstel met dagelijks bestuurslid Van Vreeswijk (financiën). „Dit voorstel is niet bevorderlijk om samen te werken met het waterschap. U moet de gevolgen niet onderschatten van de vertrouwensbreuk met boeren”, aldus een van de insprekers.
Ook de fractie Bedrijven sloot zich hierbij aan. Fractievoorzitter Luc Pennings benadrukte het belang van de grote bijdrage van de boeren in het onderhoud van het watersysteem. Het in het harnas jagen van deze groep zou het waterschap schaden.
Voorjaar
Het dagelijks bestuur benadrukt dat de handreiking met het zelf financieren van het wegenarrest slechts een tijdelijke oplossing is. Voor de komende jaren staan ook tariefstijgingen op het programma die in 4 jaar oplopen tot een totaal van 10 procent. Daarnaast zal de financiering van het wegenarrest vroeg of laat op de naam van de boeren komen. In het voorjaar zal de discussie worden voortgezet en naar een oplossing voor de lange termijn worden gezocht.