Gemeente Ede zet geurkaarten in voor het herkennen van drugslabs
„De kaarten zijn bedoeld om de bewustwording te vergroten”, zegt René Verhulst, burgemeester van gemeente Ede. Hoewel het platteland van Ede volgens de burgemeester nog wel als ‘redelijk veilig’ bestempeld kan worden, is het volgens hem wel kwetsbaar. „We hebben als Ede namelijk een groot buitengebied. En wat wij hier zien, net als in de rest van het land, is dat boerenbedrijven stoppen. Als je als boer wilt stoppen of het gaat niet goed met je bedrijf dan ben je een gewilde prooi voor criminelen. Zij willen wel betalen voor het gebruiken van een stal of loods. Het lijkt vaak heel mooi maar het is kortetermijndenken: je komt echt niet meer van die lui af. Daar wil ik boeren voor waarschuwen”, aldus Verhulst.
Verschuiving
Met de geurkaarten wil de gemeente inwoners bewust maken van de mogelijke aanwezigheid van een drugslab. „Wij zitten hier in het midden van het land en in Brabant wordt er druk uitgevoerd op ondermijnende criminaliteit. Je ziet een verschuiving naar het noorden”, zegt Verhulst. Hij stelt dat inwoners van de gemeente Ede zich er bewust van moeten zijn dat ondermijnende criminaliteit ook in hun gemeente voor komt. „Het afgelopen jaar zijn er zo’n vier tot vijf drugslabs opgerold, op bedrijventerreinen maar ook naast een woonhuis in Ederveen. Er wordt ook weleens gedumpt drugsafval gevonden.”
De geurkaarten worden niet onder alle inwoners van de gemeente verspreid maar de verspreiding gebeurt gericht. Dat is een bewuste keuze volgens de burgemeester. „Het zou anders een overkill zijn. Mensen krijgen al zoveel in de bus”, vindt hij. „Als er een drugslab of drugsdumping wordt ontdekt, sturen we naar mensen in de omgeving een brief met informatie over de vondst en de geurkaart zodat zij, voor een volgende keer, weten hoe het ruikt en waar zij op moeten letten.” Op de geurkaart staan een aantal punten beschreven die kunnen wijzen op een drugslab, bijvoorbeeld de aanwezigheid van blauwe vaten, jerrycans en bedrijvigheid met busjes of gesloten aanhangers.
Brabant
Verhulst heeft tijdens zijn werkzaamheden als burgemeester van het Zeeuwse Goes (in de periode van 2010 tot 2017) al ervaring opgedaan met het inzetten van geurkaarten. „Taskforce Brabant Zeeland (een samenwerkingsverband tussen verschillende overheden om ondermijnende criminaliteit aan te pakken, red.) gebruikte bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit de geurkaarten. De ervaring is dat het uitrollen van deze kaarten in Brabant heeft bijgedragen aan de bewustwording hiervoor.” Verhulst maakt hierbij wel de kanttekening dat dit vooral betrekking had op XTC-laboratoria in woonwijken en het ontploffingsgevaar van deze laboratoria.
Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
Gemeente Ede zet niet alleen de geurkaarten in om inwoners bewust te maken van ondermijning. In Ederveen wordt ook gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied. Hierbij worden lokale samenwerkingsverbanden opgezet met diverse publieke en private partijen om criminaliteit in het buitengebied aan te pakken. De geurkaarten worden dan daarbij onder de aandacht gebracht. In buurtschap De Kraats is het keurmerk al actief.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek