Aarden wal buurman blijft doorn in oog Aaltense pluimveehouder
Pluimveehouder Vreman stelt alles in het werk om de wal weg te krijgen en buurman Hoftijzer doet zijn best om alle plannen van Vreman te frustreren. Kortom, een slepende burenruzie waar de gemeente Aalten (GD) en verschillende rechtbanken het flink druk mee hebben.
Vervuilde grond
Dinsdag behandelde de Raad van State de bezwaren van Vreman tegen de aanleg van de aarden wal. Volgens Vreman, die net als zijn buurman niet naar Den Haag was afgereisd, is de wal slecht voor zijn kippenbedrijf. Het zou onder meer de luchtstromen in de stallen blokkeren. Verder vreesde Vreman dat de buurman vervuilde grond had gebruikt voor de in zijn ogen illegale aanleg van de wal. En dat is dan ook slecht voor de kippen. Maar uit onderzoek bleek dat de grond schoon is, zei de gemeentewoordvoerder van Aalten, die wel naar de Raad van State was gekomen.
De wal hoeft wat Aalten betreft niet weg. Sterker nog, na een paar aanpassingen heeft Hoftijzer alsnog een omgevingsvergunning gekregen. En die vergunning is intussen onherroepelijk, omdat Vreman daar tegen niet in hoger beroep ging. Maar daarmee is de kous niet af. Want de wal is volgens de gemeente nog niet precies volgens de specificaties van de vergunning aangelegd. Dus loopt er nog een handhavingsprocedure tegen Hoftijzer. De gemeentewoordvoerder zei dat het nu nog om het beplanting en het inzaaien van de wal gaat. Hoftijzer weigert de met onkruid begroeide wal in te zaaien met met bomen en struiken te beplanten.
3.500 euro
Als Hoftijzer blijft weigeren gaat de gemeente dat zelf doen, op rekening van Hoftijzer. Geschatte kosten: 3.500 euro. Overigens erkende de gemeentewoordvoerder dat Aalten en een adviseur van Hoftijzer overleggen over een oplossing. Of die er komt is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de gemeente de wal voor half april wil inzaaien en beplanten. Uitspraak over het verzoek van Vreman om de wal alsnog in zijn geheel te verwijderen volgt over enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Google Maps