Gelderse pachtgrond nu ook meerjarig te pachten
In 2020 komt er 1.050 hectare grond van de provinciale landbouwgrond beschikbaar voor pacht. Half januari start de jaarlijkse pachtuitgifte via pachtgrond.nu.
Nulmeting
De reden dat de provincie kiest voor meerjarige pacht is omdat duurzaam bodembeheer soms vraagt om plannen voor meerdere jaren. De provincie liet pachtgrond onderzoeken op de biologische, fysische en chemische gesteldheid. Hiermee ontstaat een nulmeting van de kwaliteit van de grond. Om de grond nog een jaar te mogen pachten moet de gebruiker in het najaar van 2020 een soortgelijk onderzoek laten uitvoeren. Als de kwaliteit van de bodem volgens de provincie hetzelfde is gebleven of is verbeterd, kan de pachter de grond het jaar erop blijven gebruiken zonder daarop in te hoeven schrijven.
1.050 hectare
De 1.050 hectare pachtgrond ligt verspreid over heel Gelderland. 300 hectare hiervan is onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk. Het doel van deze grond is omvorming tot natuur. Deze gronden hebben beperkingen omtrent de maaidatum en er mogen geen mest en chemische bestrijdingsmiddelen op worden aangebracht.
Natuur-inclusief
675 hectare blijft ook in de toekomst landbouwgrond. Omdat de provincie toe wil naar meer natuurinclusieve landbouw, is op deze gronden alleen vaste mest toegestaan en zijn er regels voor vruchtwisseling en akkerrandenbeheer. Daarnaast is er ook nog zo’n 93 hectare pachtgrond die al meerjarig wordt verpacht, onder andere voor een proef met biologische landbouw in park Lingezegen.
Geen doel op zich
De provincie geeft aan dat grondbezit geen doel op zich is. ‘We kopen grond om doelen te behalen, zoals ruilgrond om natuur mogelijk te maken op de juiste plek. Daardoor bezitten we grond die niet direct gebruikt wordt. Om deze grond in de tussentijd wel te gebruiken, wordt de grond, als dat kan, verpacht.’