Jaaroverzicht november: Maar 40 koeien houden na miljoeneninvestering, politieke agenda en dierenactivisten provoceren
„Het is een drama. Alsof je een huis hebt gekocht en er niet in mag wonen.” Melkveehouder Rinus Oolbekkink uit Holten kocht het melkveebedrijf van zijn buurman, investeerde bijna een miljoen in de grond en nieuwe stallen, en mag er nu slechts veertig melkkoeien houden. Oolbekkink voelt zich slachtoffer van de strenge interpretatie van de fosfaatwetgeving door de landelijke overheid. Hij miste de belangrijke peildatum in juli 2015, maar meende toch fosfaatrechten te kunnen krijgen voor het houden van 130 melkkoeien. Hij was immers een nieuw bedrijf gestart aan de Borkeldsweg in Holten, en voor nieuwe bedrijven had het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een aparte regeling bedacht, met meer fosfaatrechten.
Minister Schouten heeft diverse stukken gereedschap tot haar beschikking om snel een groot deel van het stikstofprobleem te tackelen zonder daarbij rigoureus de landbouwsector te benadelen. Het ontbreekt op dit moment alleen aan politieke wil, om dat gereedschap te gebruiken. Dat concludeert Nico Gerrits die zich jarenlang vastbeet in het Nederlandse natuurbeleid en het stikstofdossier.
Woensdagavond, na de uitspraak van de rechter in Den Bosch, was het onrustig rondom enkele veebedrijven in het land. Bij een varkensbedrijf aan Elstweg in Beers was volgens de politie een demonstratie aangekondigd. Verspreid over het land reden nabij drie veebedrijven dieractivisten rond. Volgens POV voorzitter Linda Janssen duidelijk om te provoceren. Van stalinbraken was geen sprake.