Dijkgraaf Vallei en Veluwe legt functie neer
Klip-Martin, die op 1 maart 2013 werd benoemd tot dijkgraaf, heeft met haar 66 jaar de pensioengerechtigde leeftijd behaald. Voor de toekomst wil ze graag haar tijd anders gaan indelen, zo laat dijkgraaf weten in een statement rondom haar ontslag.
„Dit besluit is gebaseerd op ratio. Gevoelsmatig is het anders”, zegt Klip-Martin. Volgens het waterschap voert de dijkgraaf haar taken met veel plezier uit. Iets wat de bestuurder van het waterschap beaamt. „Dijkgraaf zijn van dit waterschap is de mooiste baan die je je kunt voorstellen. Ik ben trots op het waterbeheer in Nederland en zeker op dat van ons waterschap. Maar 66 jaar is een mooie leeftijd om ook meer tijd te gaan hebben voor andere zaken in het leven.’” Klip-Martin blijft wel politiek actief. Haar zetel in de Eerste Kamer houdt zij vast tot het eind van de benoemingsperiode in 2023.
Voorjaarsnota
De dijkgraaf zet haar werk tot en met 1 augustus op dezelfde voet voort. Volgens het waterschap gaat het vertrek van de dijkgraaf geen invloed hebben op haar werkzaamheden en op de agenda van het waterschap. Op deze agenda staat ook de voorjaarsnota. Het vaststellen van die nota gebeurt traditiegetrouw aan het eind van de lente/begin van de zomer. De boeren in het werkgebied van Vallei en Veluwe kijken reikhalzend uit naar deze nota vanwege de te komen tariefsverhoging door het wegenarrest.
Protest
Door het protest van woensdag 27 november hebben de boeren uit het werkgebied van Vallei en Veluwe een tariefsverhoging van 10 procent weten te voorkomen. Het waterschap haalt, onder druk van de boeren, 325.000 euro uit de egalisatiereserve om het wegenarrest (4.500 ha bermen) te bekostigen. Een verantwoordelijkheid die door de uitspraak van de Hoge Raad eigenlijk op het bordje ligt van ongebouwd.
Dat het waterschap het wegenarrest in 2020 weer betaalt - net als in 2019 - is geen structurele oplossing, zei Klip-Martin in een eerder interview met Vee & Gewas. Daarom worden in de aankomende voorjaarsnota oplossingen van structurele(re) aard onder de loep genomen. Daarop vooruitlopend lijken de boeren voor 2021 af te stevenen op een fikse tariefsverhoging.
Volgens het waterschap Vallei en Veluwe heeft het boerenprotest dat op woensdag 27 november plaatsvond geen relatie met het aftreden van de dijkgraaf. Op 24 december verstuurde de dijkgraaf haar verzoek om ontslag aan de Koning. Het Algemeen bestuur van Vallei en Veluwe gaat op zoek naar een geschikte opvolger.