Subsidie voor biogashub in Oxe
De biogas hub Oxe is een van de acht projecten uit de Regiodeal ‘Kansen in Overijssel’ van de Cleantech Regio. Het totale investeringsbedrag daarvoor is ruim 11,5 miljoen euro waarvan Overijssel 2,5 miljoen bijdraagt. Gemeenten, bedrijfsleven en onderwijs in Gelderland en Overijssel dragen samen ruim 6 miljoen bij. Het doel is om in 2023 zo’n 25 procent CO2-reductie te realiseren
Vergistingsinstallatie
Eind 2018 heeft het Deventer adviesbureau CCS Energie-advies de vergistingsinstallatie met mestverwerking opgeleverd bij het melkveebedrijf in deze gemeente. In de loop van vorig jaar is die in gebruik genomen. De installatie verwerkt mest tot een dikke fractie, een mineraalarme, dunne fractie en twee soorten kunstmestvervangers. In de loop van 2019 werd de vergistingsinstallatie aangesloten op een biogashub waarbij nog 4 vergisters worden aangesloten. Deze gaan verschillende bedrijven in Deventer van biogas voorzien.
Hoog geconcentreerde fosfaatmeststof
De verse mest gaat direct uit de stal naar een monovergister waar de mest gedurende 35 dagen wordt vergist. Daarna wordt het digestaat gescheiden in een dikke en een dunne fractie. De dunne fractie gaat naar de struvietreactor waar het wordt gemengd met een magnesiumverbinding. Hierdoor ontstaat het mineraal struviet. Door een speciaal ontwikkelde scheidingsinstallatie wordt dat een hoog geconcentreerde fosfaatmeststof.
De dunne fractie wordt met behulp van biogas verwarmd zodat er ammoniak in de gasfase komt. Het biogas dient als energiebron voor de stikstofstripper. De ammoniak wordt met behulp van zwavelzuur gebonden tot de kunstmestvervanger ammoniumsulfaat. Wat overblijft is een mineraalarme, dunne fractie. De dikke fractie heeft na het persen een droge stofgehalte van 35 procent. Dit wordt ingezet in de boxen van de koeien, of direct als meststof op het land gebracht.
Eendenkroos
De installatie beschikt ook over een nieuw ontwikkelde eendenkroosvijver. Daarmee wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is koeien te voeren met eendenkroos als eiwitbron. Belangrijk daarbij is om te weten bij welke omstandigheden de eiwitproductie het hoogst is en in hoeverre dit past in het rantsoen van het melkvee.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel