Column: De rechte rug van VVD'er Gert Brommer
Het nieuwe jaar begint met goede voornemens. Het lijkt een algemene zin die iedereen kan schrijven, maar in dit geval was hij afkomstig van een politicus die het bijltje erbij neerlegt. Voor mij was het het nieuws van de week dat Gert Brommer zich met een verklaring op Twitter terugtrok als statenlid in Overijssel. Hij kon zich niet langer vinden in de provinciale koers van de VVD als het gaat om het stikstof- en klimaatbeleid. Dat leidt volgens hem tot de vernietiging van het Overijsselse cultuurlandschap. Zijn eigen partij belijdt ‘met natuur voor in de mond dat prachtige agrarische familiebedrijven het bestaansrecht wordt ontnomen’.
Binnen de VVD gaf Brommer tegengas en zocht hij actief naar mogelijkheden om vanuit zijn eigen rol als statenlid dit beleid te draaien dan wel flink af te zwakken. Eind november had ik een gesprek met Gert waar dat duidelijk uit bleek. Naar aanleiding van een paar artikelen die ik schreef over Natura 2000 wilde hij van mij meer inzicht over de totstandkoming van de Natura 2000-gebieden en achtergronden van dit beleid beter begrijpen. Hij had namelijk sterk het gevoel dat de democratie buiten spel werd gezet.
Rijk bepaald
Het natuurbeleid is van het Rijk gedecentraliseerd naar de provincies, maar alle beslissingen die van belang waren, zijn door het Rijk genomen. Ook de zogenaamde ‘beleidsregels’ die de provincies nu hebben afgesproken, zijn vanuit het Rijk gecoördineerd, om geen verschillen te krijgen tussen provincies. Op zich is daar wat voor te zeggen, maar het beperkt wel de ruimte binnen de provincie om zelf invulling te geven aan het beleid. Als statenlid sta je daar dan gewoon bij te kijken met je handen op de rug.
In Overijssel bestaat het college bovendien uit twee kampen als het gaat om het stikstof- en klimaatdossier. Uit de verklaring van Brommer valt op te maken dat het in stand houden van het college voor de VVD belangrijker is dan het zoeken naar oplossingen om agrarische bedrijven en het mooie cultuurlandschap te behouden.
Stemgedrag
Op Twitter werd Brommer geprezen voor zijn rechte rug en het vasthouden aan zijn principes. Dat zouden meer politici moeten doen, was de teneur die ik langs zag komen. Maar voor de landbouw is het een aderlating, denk ik. Met Brommer in de VVD was er in ieder geval nog tegengas. De vraag is wat er nu van over blijft. Dus ja, prachtig zo’n rechte rug van een politicus, maar of boeren er iets mee opschieten? Het college blijft nog een paar jaar aan als de VVD op het pluche wil blijven zitten. Mocht het stemgedrag van boeren hiervoor richtinggevend zijn, dan willen ze dat zeker. Boeren haken immers massaal af bij de VVD, zoals wij vlak voor kerst naar buiten brachten. Op basis van ons onderzoek blijkt 3 procent van de Overijsselse deelnemers nog maar voor de VVD te kiezen, terwijl dat in 2017 nog 13 procent was.
Een krachtiger signaal had Brommer niet kunnen geven om de VVD in te laten zien dat het anders zou moeten. Hopelijk wordt dat signaal begrepen en opgepakt en ontstaat er intern bij de VVD discussie over een andere koers. Dat zou pas een goed voornemen zijn voor de VVD.