FvD Overijssel: ‘Aandacht voor boerenbedrijven onder wet Milieubeheer’

In schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten (GS) stelt de fractie dat deze groep in grote onzekerheid verkeert omdat ze niet past binnen de voorgestelde stikstofregels. ‘Maar deze bedrijven hebben door middel van melding wél voor 2013 aan alle vereisten onder de Regeling ammoniak en veehouderij (rav-eisen) met best beschikbare technieken (bbt) voldaan’, aldus de partij.
Beleidsregels
FVD-fractievoorzitter Johan Almekinders verwijst in de vragen naar de op 10 december vorig jaar vastgestelde nieuwe beleidsregels in Overijssel in het kader van de Wet Natuurbescherming. Deze waren bedoeld om de vergunningverlening weer op gang te krijgen na het einde van de PAS.
‘Veel bedrijven vallen niet onder de Natuurbeschermingswet, maar onder Wet milieubeheer. In de voorgestelde stikstofregels komt deze grote groep dus niet aan de orde. Hiermee heeft deze groep vergunde bedrijven geen duidelijkheid. Het gaat niet om een enkel bedrijf maar om vele bedrijven,’ zo stelt Almekinders. ‘Het kan niet zo zijn dat er (boeren)bedrijven door onvolkomenheden in de regels, vergunningen of meldingen terugvallen op een oude situatie waarop zij in de huidige situatie niet meer kunnen worden beoordeeld. Bovendien kan het óók niet dat de beleidsregels in feite voor een sluipende sanering zorgen van de agrarische sector.’
Extern salderen
Volgens de FVD is ook nog niet bekend wat de aanstaande Omgevingswet in dit opzicht gaat betekenen; ‘Door het extern salderen loopt de sector gevaar door de tijd heen sluipend te worden gesaneerd vanwege het opkopen van rechten door niet-agrarische partijen’.
Almekinders wil daarom weten hoe GS er voor gaat zorgen dat deze bedrijven alsnog vergunning krijgen en op welke termijn dat is. Bovendien wil de FVD-fractie dat Overijssel zich gaat inzetten voor een landelijke oplossing voor deze problemen en zich sterk maakt voor de komst van een depositiebank.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen