D66-Kamerlid De Groot op Biobeurs: 'Bewust die steen in de vijver gegooid’

D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot kwam bij de opening van de Biobeurs in de Zwolse IJsselhallen uiteraard terug op zijn interview van vorig jaar; een van de onbedoelde aanjagers van de grote boerenprotesten. Waar hij afgelopen maanden vooral met boosheid en gejoel te maken kreeg op bijeenkomsten in de agrarische sector, wilden de biologische boeren in Zwolle wel rustig naar zijn verhaal luisteren.
Te wollig
„De minister (Schouten, red.) deed gewoon te weinig als het om de grote uitdaging van kringlooplandbouw gaat. Het is allemaal te wollig. Ze spreekt wel veel met boeren maar niet met de bedrijven in de agrosector. Daar moet het namelijk gebeuren. Die kunnen beter hieraan hun geld besteden dan aan het sponsoren van boerenacties op het Malieveld. Want nu verdient iedereen aan de boer maar zit die zelf in het huidige economische systeem opgesloten”, aldus De Groot.
Met die halvering van het aantal dieren zal het voorlopig ook wel loslopen, zo weet hij. „Dat hoeft echt niet in een paar jaar, maar de verhouding tussen akkerbouw en veehouderij zal moeten veranderen. We gebruiken nu een derde deel van onze grond voor veevoer. Dat is gewoon niet efficiënt als je voor steeds meer mensen voedsel moet verbouwen”, zegt het D66-Kamerlid.
Marginale gronden
„Veehouderij moet echt op marginale gronden waar je geen gewassen kunt verbouwen”, vindt De Groot, „En die mest moet je dan voor de akkerbouwgronden gebruiken. Voor varkens en kippen moet je alleen nog reststromen gebruiken die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Bovendien moeten we ook de voedselverspilling aanpakken. Hoe dat allemaal precies zal uitpakken, dat kun je nu nog niet voorzien maar er zullen in ieder geval minder dieren nodig zijn dan nu, ook al omdat het verzet tegen de huidige huisvesting groeit. De stikstofcrisis kun je als piketpaaltjes gebruiken voor het nieuwe landbouwbeleid. Het is een probleem dat door ons allemaal veroorzaakt is, dat moeten we ook samen oplossen.”
Supermarkten
Het D66-Kamerlid ziet voordelen in de biologische landbouw, maar ging in Zwolle niet zo ver om die als de oplossing te zien. „U heeft zeker een voorsprong op de gangbare landbouw, maar die moet u wel zien te behouden. Als u biologische maïs teelt voor uw koeien of gangbare mest aankoopt, dan is dat geen echte kringlooplandbouw zoals wij die in de toekomst zien. Ook als biosector moet u dat soort elementen toevoegen om uw voorsprong te behouden. Het is wel zo dat u richting consument een heel goed verhaal heeft.”
Op een vraag hoe je de consument kunt bewegen om (meer) biologische producten te kopen, wees De Groot richting de supermarkten. „De consument koopt wat de supermarkten willen. En die supermarkten kopen vooral in op prijs. Je zult ze dus het probleem met de huidige landbouwproductie moeten laten voelen. Hoe dat moet? Zet bijvoorbeeld een groene punt, ik verzin maar wat, op een product als dat aan alle eisen voldoet qua milieu, landschap en dierenwelzijn. Zoiets is niet makkelijk. Biologisch heeft nu dat eigen keurmerk wel, maar weet u altijd heel zeker dat bij biologische producten van ver weg alle arbeidsomstandigheden goed waren?”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen