Vooral eensgezindheid tijdens boer-burgeravond in Lochem

De bezoekers konden rekenen op een ludieke ontvangst: Farmers Defence Force (FDF) had in overleg met de schouwburg drie trekkers bij de ingang geparkeerd. Gert-Jan Oplaat (oud-Tweede Kamerlid en voorzitter van NEPLUVI), Caroline van der Plas (voorzitter BoerBurgerBeweging en chef-redacteur PigBusiness) en Marijke Everts (director corporate affairs VanDrie Group) verzorgden de invulling van de avond.
Feitenquiz
Oplaat mocht de avond aftrappen. Hij bedankte FDF voor de ereboog bij de ingang van de schouwburg. „Fantastisch”, aldus Oplaat. Na het welkomstwoord werd er geïnventariseerd wie er allemaal in de zaal zaten. Hieruit bleek dat er vooral boeren naar de schouwburg waren gekomen.
Dat kwam ook naar voren bij de quiz waar de bezoekers aan mee konden doen. ‘Een patatje kost 2,50 euro. Wat krijgt de boer?’, was een van de vragen die gesteld werd. „Minder dan zeven cent”, volgens Oplaat. Een overgrote meerderheid van de aanwezigen wist het antwoord. „Je kunt wel zien dat er veel boeren in de zaal zitten”, reageerde Oplaat.
De onderwerpen subsidie en export kwamen ook aan bod tijdens de quiz. Er werd verteld dat het merendeel van de exportgoederen binnen Europa blijft en niet, „zoals soms gedacht wordt”, naar China gaat. „Zo’n feitenquiz zouden ze ook eens in de Tweede Kamer moeten doen en dan zonder de landbouwwoordvoerders”, stelde Oplaat voor. Het merendeel van de aanwezigen kon zich vinden in dit voorstel van het oud-Kamerlid.
Kalfsvlees
Na Oplaat kreeg Marijke Everts het woord. Zij nam het publiek mee in de geschiedenis van het kalfsvlees maar wierp ook een blik op de toekomst. „We staan voor grote uitdagingen en moeten schouder aan schouder blijven staan. Heb begrip voor elkaars sectoren”, zei Everts.
Van der Plas benadrukte in Lochem het belang van boeren en tuinders voor de maatschappij. „Ik kan zijn wie ik wil zijn omdat boeren voor mijn eten zorgen. We zijn het niet meer gewend om na te denken over hoe bijzonder het is dat wij elke dag voedsel op tafel hebben staan.”
Eensgezind
De avond werd afgesloten met een discussie aan de hand van een aantal stellingen. Hiervoor schoof Pieter Wolleswinkel van ForFarmers ook aan. Een van de stellingen was ‘Burgers betalen graag extra voor Nederlandse producten’. Het publiek kon ook van zich laten horen en uit hun reacties bleek dat de meesten zich niet konden vinden in de stelling. Everts van de VanDrie Group: „De Nederlandse ‘burger’ is best bereid om meer te betalen, maar zodra ze ‘consument’ worden, wordt het een ander verhaal. Dan kijken ze alleen maar naar het goedkoopste product”, stelde ze.
In de Lochemse schouwburg heerste woensdagavond vooral eensgezindheid. Af en toe ontstond er een discussie, onder andere over of niet alle boeren biologisch moeten gaan produceren en over het plaatsen van zonnepanelen op grond (na een bedrijfsbeëindiging), maar daar bleef het bij. De sfeer in de schouwburg was ‘gemuudelijk’, zoals dat in de Achterhoek wordt gezegd.