Vruchtbare Kringloop Gelderland verder in specifiekere vervolgprojecten
Het project krijgt geen vervolg. Vanwege de grote diversiteit op de verschillende agrarische bedrijven, heeft Vruchtbare Kringloop Gelderland een vervolg gekregen in verschillende deelprojecten, zoals het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw. Daarin legt LTO Noord samen met de Gelderse Natuur- en Milieufederatie, de agrarisch collectieven en agrarische natuurverenigingen meer accent op onder andere landschap en biodiversiteit in relatie tot bedrijfsmanagement, kostenstrategieën en economische duurzaamheid.
Esther Reinders van Projecten LTO Noord: „Ook gaan verschillende studiegroepen op eigen kracht verder en zijn er vervolgprojecten zoals Bodem en Koe en WaterWijs Boeren. „Het mooie aan Vruchtbare Kringloop in Gelderland is dat dit een mooie opstap is geweest naar deze initiatieven omdat we nu weten waar behoefte aan is. Was Vruchtbare Kringloop in Gelderland wat breder en algemener, deze vervolgprojecten zijn specifieker en gaan meer de diepte in”, schetst ze.
Verlagen emissies
Doel was het verlagen van emissies naar grond- en oppervlaktewater, schetst Esther Reinders van Projecten LTO Noord. „Om deze doelen te behalen zijn nitraatmetingen gehouden om de uitspoelingsgevoeligheid van de bodem bij verschillende gewassen inzichtelijk te krijgen. Ook zijn bedrijfsplannen voor natuurinclusieve landbouw opgesteld en is de KringloopWijzer gebruikt voor meer inzichten. Het project heeft bijgedragen aan het sluiten van kringlopen en het verlagen van emissies naar grond- en oppervlaktewater. Het bereidt de deelnemers voor op belangrijke ontwikkelingen zoals grondgebondenheid, kringlooplandbouw, duurzaam bodembeheer, natuurinclusief ondernemen en effectief waterbeheer.”
Totaal 600 Gelderse boeren
Na de start van het netwerk Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers vijf jaar geleden, volgde in 2018 een uitrol naar de rest van Gelderland. In totaal werken ongeveer 600 boeren in Gelderland, voornamelijk melkveehouders, in studiegroepen aan de kwaliteit van bodem en water, het sluiten van kringlopen, klimaatbestendigheid en broeikasgasreductie.
In Gelderland werden twintig studiegroepen gevormd met (melk)veehouders, loonwerkers, akkerbouwers, pluimveehouders en fruittelers. Alle deelnemende ondernemers kregen handvatten en ideeën aangereikt op het gebied van natuurinclusief ondernemen, samenwerking tussen sectoren, bodemvruchtbaarheid, bemesting, biodiversiteit en gewaskeuze. Ook werden excursies, demo’s en veldbijeenkomsten aangeboden om kennis te delen en van elkaar te leren.
LTO Noord, ZLTO en het Agrarisch Natuurcollectief Veluwe hebben het project Vruchtbare Kringloop in Gelderland opgestart. Vitens, Waterschap Rivierenland, Waterschap Vallei en Veluwe, Provincie Gelderland en LTO Noord Fondsen ondersteunden het project financieel.