Vragen over werking Gelderse luchtwassers
Aanleiding is dat uit onderzoek blijkt dat slechts 3 van de 300 onderzochte luchtwassers op Overijsselse veehouderijen aan de wettelijke voorschriften voldoen. Het onderzoek is uitgevoerd door de omgevingsdiensten Twente en IJsselland en de provincie Overijssel.
Kanis: „Ik ben erg geschrokken van de uitkomsten van dit onderzoek. Van de 300 luchtwassers presteerden er 18 goed en drie bedrijven voldeden het volledig naar behoren. Ik wil heel graag weten hoe dat in Gelderland gesteld is. Vooral gezien de stikstofdiscussie en de keuzes die we de komende periode gaan maken is het van groot belang om te weten of luchtwassers in Gelderland wel werken, want luchtwassers zijn juist bedoeld om de uitstoot te beperken.”
Vertrouwen
Kanis vraagt zich af of GS scherp heeft hoe het met de luchtwassers in Gelderland is gesteld en of GS bereid is dat op korte termijn uit te zoeken. „Er is nog teveel onduidelijk over de bronnen van stikstofemissies. Er zijn vraagtekens over hoe het precies zit met de uitstoot van industrie, binnenvaart en luchtvaart. Laten we nu zorgen dat we dit allemaal duidelijk hebben en dus ook of luchtwassers wel doen wat ze moeten doen. Nu vertrouwen we op deze technische maatregel, maar misschien blijkt wel dat deze techniek niet doet wat het beoogt. Het is van groot belang dat helder te hebben. Het zou me niet verbazen als in Gelderland soortgelijke cijfers naar buiten komen.”
Kanttekening
Martin van der Meirsch van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe plaatst een kritische kanttekening bij het Overijsselse onderzoek naar de werking van luchtwassers. „Er zijn geen rendementsmetingen gedaan, er is dus niet gekeken naar de feitelijke uitstoot van de luchtwassers. Deze belangrijke nuance mist, terwijl het daar natuurlijk om gaat. Het is een interessant onderzoek en het zegt veel, maar er is alleen ingezoomd op de monitoring van de luchtwassers en de werking volgens enkele parameters. Er wordt niet ingegaan op het overschrijden van emissienormen. Ik neem aan dat ze zich daar nu op gaan richten. Stikstof is een groot vraagstuk nu, het is daarom extra belangrijk om scherp te blijven.”
De Omgevingsdienst Noord-Veluwe heeft geen onderzoek gedaan naar luchtwassers in haar werkgebied, weet Van der Meirsch. „Wij controleren luchtwassers tijdens reguliere controles. Als deze niet werken, spreken we de veehouder daar op aan. Een totaalbeeld hebben we dus niet.”
Voorlichting
Uit het onderzoek in Overijssel bleek dat slechts achttien luchtwassers goed werkten. De verplichte elektronische monitoringssystemen, waardoor een beeld kan worden gevormd van het gebruik van de luchtwasser, werkten bij bijna zeventig bedrijven goed. De teleurstellende resultaten komen volgens de provincie Overijssel door een combinatie van ingewikkelde bediening en gebrek aan aandacht.
Overijssel gaat nu voorlichtingsbijeenkomsten organiseren over de werking van de luchtwassers. Ook wordt een nieuwe steekproef gehouden en worden er als de situatie niet is verbeterd handhavingsacties ingezet.