Gelderland wil geitenbeleid versoepelen
In 2017 stelde Gelderland een vestigings- en uitbreidingsverbod voor geitenhouders in. Dit verbod geldt tot 2021. Aanleiding was dat het rapport Veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) uitwees dat er aanwijzingen zouden zijn dat in een straal van 2 kilometer rondom een geitenbedrijf het aantal gevallen van longontsteking toe zou nemen.
In de praktijk blijkt dat geitenhouders door het verbod op uitbreiding in aantallen jongvee of volwassen geiten vroegtijdig moeten afvoeren of euthanaseren. Omdat dit in strijd is met de dierwelzijnsprotocollen, wil de provincie het toestaan dat bedrijven meer jongvee tot en met 60 dagen mag houden.
Handhaving
‘Dit biedt een oplossing voor lammeren die geboren worden tijdens het lammerseizoen van 2021’, schrijft GS in een Statenbrief. ‘Daarom willen we een richtlijn opstellen voor handhaving bij toename van opfokgeiten van 61 dagen tot 1 jaar en jongvee tot en met 60 dagen. Dit geeft bevoegd gezag ruimte om met een goede afweging te komen.’
GS stelt ook dat de richtlijn alleen voor 2020 geldt en dat geitenhouders komend dekseizoen dus rekening moeten houden met het voorkomen van een overschot aan lammeren. ‘De richtlijn heeft tot doel dat geitenhouders alternatieve locaties benaderen voor het huisvesten van lammeren. Er wordt dus geen feitelijke verhoging van het aantal lammeren ten opzichte van voorgaande jaren toegestaan, maar er wordt een duidelijke handhavingslijn uitgezet’, staat in de Statenbrief.
Groei ingecalculeerd
GS laat PS verder weten dat in Gelderland het aantal feitelijk aanwezige geiten lager ligt dan het aantal vergunde geiten. In de bijlage bij de Statenbrief staat dat Gelderland 137 geitenbedrijven met in totaal bijna 190.000 geiten heeft. Dit is inclusief hobbygeiten. ‘Bij veel bedrijven is in de bestaande vergunning groeiruimte ingecalculeerd, waardoor gefaseerde groei mogelijk is. In overleg met de omgevingsdiensten is gebleken dat sommige geitenbedrijven meer geiten houden dan vergund is. Ze hebben onvoldoende ruimte gereserveerd voor jongvee en kiezen er niet voor om minder geiten te laten dekken.’
Bestemmingsplan
Gemeenten zouden het verbod uiterlijk in 2021 in hun bestemmingsplannen verwerkt moeten hebben, maar omdat nader VGO-onderzoek pas in de loop van 2021 bekend is, wil GS deze termijn verlengen naar 1 januari 2023.
Over twee weken is bekend of een meerderheid van PS instemt met het voorstel.