‘Onze zorg is dat boerderijen lukraak worden opgekocht’
U bent namens het IPO, het Interprovinciale Overleg, verantwoordelijk voor het stikstofdossier. Er is het afgelopen half jaar behoorlijk wat op u afgekomen. Heeft u daar slapeloze nachten van gehad?
„Als ik nu zeg dat ik er wakker van lig, krijgt dat een hele eigen dynamiek. Maar ben ik daar nu compleet rustig onder? Dat is ook niet het geval. Er is ook wel iets aan de hand. Als duizenden boeren niet bezig zijn op het land, maar op het Malieveld en marktpleinen staan, dan geeft dat wel iets aan. Daar kan geen enkele bestuurder rustig onder blijven.”
Begrijpt u dat boeren zich grote zorgen maken gezien de onzekerheid die er heerst vanwege de onduidelijkheid over de gevolgen van de stikstofmaatregelen voor hun bedrijf?
„Over het oplossen van het vraagstuk van stikstof maakt iedereen zich in Nederland zorgen, dus ook de boeren. Het is niet zo dat de kwaliteit van de natuur onder druk staat door de agrarische sector alleen. Ook transport en woningbouw dragen daaraan bij.”
Boeren, zeker die vlak bij een Natura 2000-gebied zitten, maken zich grote zorgen over de toekomst van hun bedrijven.
„Dat kan ik mij voorstellen. In Europa is afgesproken dat we natuurgebieden aanwijzen. Daarop heeft Nederland gezegd welke soorten we daar willen hebben aan planten en dieren. En dan moet je zorgen dat je het ook voor elkaar hebt. Daar is ook heel lang aan gewerkt. We hebben ook drempelwaardes aan stikstofdepositie gehad in het verleden zoals die in Duitsland gelden, maar zijn door de Raad van State naar de prullenbak verwezen. Daarom is toen ook de PAS gekomen en die bleek ook niet voldoende. Dus het moet gewoon anders. Nu kan ik wel roepen ‘ik wil geen Natura 2000’, maar zo werkt dat niet. Ik kan dat er niet afhalen al zou ik dat willen. Als ik het er toch afhaal, ligt er nog steeds natuur. Dus ja, er gaan inderdaad een aantal agrariërs weg voor natuurontwikkeling. Iedereen zal moeten veranderen met de tijd zoals die is. Dat geldt voor een boer die dicht bij een Natura 2000-gebied zit, maar ook een boer die 30 kilometer verderop zit. We wisten dat dit ging gebeuren. Toen natuur jaren geleden onder de verantwoordelijkheid van de provincies kwam te liggen, is ook besloten dat er in Gelderland 8.000 hectare natuur bij moest komen. Zo’n 4.000 hectare was al in bezit in de vorm van verpachte agrarische gronden aan terreinbeheerders en de andere helft moest verworven worden. Daar hebben de provincies ook geld voor gekregen. Dus dat wordt onttrokken aan de landbouw. Dat heeft gevolgen voor boeren. Hoe dichter je bij een Natura 2000-gebied zit, hoe meer je hiermee te maken hebt.”
Maar u zou toch een andere status aan de Natura 2000-gebieden kunnen geven?
„Nee, dat kan niet zomaar. En al zou het kunnen, dan houd je een natuurdoelstelling en staat de natuur onder druk. En neem nu een gebied als het Wooldse Veen. In dit hoogveengebied speelt meer dan stikstof alleen. En als ik wat breder kijk in Gelderland zie ik dat er echt wel iets fout gaat op de Veluwe. De status van Natura 2000 beïnvloedt dat niet. Volgens mij willen wij met elkaar, en daartoe reken ik ook onze boeren, onze unieke natuurgebieden zoals de Veluwe met de zandverstuivingen en heidevelden, beschermen.”
Lees het volledige interview met gedeputeerde Drenth aanstaande zaterdag 1 februari in het regionale agrarische vakblad Vee & Gewas. Ontvangt u Vee & Gewas nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op Vee & Gewas? Klik dan hier.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Gerard Burgers