Beregeningsverboden in Achterhoek en Liemers opgeheven
Na de hoogwaterpiek van afgelopen week is het water in de grote rivieren weer op normaal niveau. De waterstanden in de overige rivieren en beken zijn volgens het waterschap ook normaal voor de tijd van het jaar.
‘Extreme droogte’
„De regen heeft op veel plekken in ons werkgebied zijn werk gedaan. Ook hebben veel agrariërs, inwoners en andere grondeigenaren gehoor gegeven aan onze oproep om water vast te houden deze winter, met bijvoorbeeld regentonnen en duikerafsluiters. Maar we zien dat de extreme droogte van afgelopen jaren blijft doorklinken”, zegt dijkgraaf Hein Pieper.
Zo laten de grondwaterstanden in het werkgebied nog wel een divers beeld zien. In de laaggelegen gebieden (onder andere de Liemers en ten noorden van Zutphen) is de grondwaterstand aangevuld tot normaal niveau. In de hooggelegen gebieden (onder andere Zelhem, Doetinchem en Eibergen) is de grondwaterstand nog steeds te laag voor de tijd van het jaar.
Afhankelijk
De onttrekkingsverboden voor grondwater en oppervlaktewater waren afgelopen zomer van kracht vanwege de extreme droogte. Ook in de herfst en winter liepen de verboden door. Het waterschap wilde zo de (grond)watervoorraad aanvullen om te voorkomen dat er in het voorjaar van 2020 al sprake zou zijn van een achterstand.
Het waterschap riep vorig jaar boeren op om regenwater vast te houden door bijvoorbeeld duikerafsluiters te plaatsen. Die oproep geldt nog steeds volgens het waterschap. ‘De Achterhoek kampte afgelopen twee jaar met extreme droogte. Door de ligging kan er geen extra water ingelaten worden uit de grote rivieren en is het gebied dus afhankelijk van de regen’, aldus Rijn en IJssel.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel