Staatsbosbeheer: 'Stelkampsveld wordt niet aantrekkelijk voor ganzen'
Boeren in Stelkampsveld zijn bang dat als de natuurkwaliteit onvoldoende herstelt er nog meer gronden aangekocht gaan worden. Is die zorg terecht? Kan SBB de zekerheid geven dat het gebied niet groter wordt?
„Aan het inrichtingsplan zoals dat er nu ligt en uitgevoerd wordt, is door de provincie een uitgebreid proces vooraf gegaan waarvan de uitkomsten zijn vastgelegd in het beheerplan. In het beheerplan zijn maatregelen uitgewerkt die nodig zijn om de doelen uit het aanwijzingsbesluit te halen. De beoordeling of de natuurkwaliteit voldoende herstelt en de consequenties die dat heeft wanneer dit onvoldoende blijkt te zijn, ligt bij de provincie. Als Staatsbosbeheer beheren we dit natuurgebied natuurlijk zorgvuldig, om een zo groot mogelijk bijdrage te leveren aan behoud en herstel en hebben we vertrouwen in de maatregelen."
De inrichtingsmaatregelen zorgen voor een meer open landschap en meer nattigheid. Er zijn ook waterprojecten in de nabije omgeving en boeren zien nu al dat er meer ganzen zijn. Door deze projecten wordt het gebied nog aantrekkelijker voor ganzen. In hoeverre houdt het inrichtingsplan en beheerplan van Stelkampsveld rekening met deze mogelijke ontwikkeling?
„Het inrichtingsplan is gericht op systeemherstel waarbij op de meest kansrijke plekken wordt ingezet op het versterken van nattere en vochtige habitattypen. Hiervoor wordt onder andere bos omgevormd en ontstaat er meer openheid, maar er gaan geen grote oppervlakten permanent water ontstaan. Daarnaast wordt er ingezet op behoud en herstel van landschapselementen, esrand-beplantingen en struwelen. Deze onderbrekingen in het landschap zijn juist minder interessant voor ganzen. Daarom verwachten we niet dat het terrein na inrichting ineens veel aantrekkelijker wordt voor ganzen maar dat is vooraf natuurlijk nooit met 100 procent zekerheid te zeggen."
Stel dat er meer ganzen komen, wordt dan de beoogde natuurkwaliteit nog wel gehaald?
„Dat is nu niet te zeggen. Die beoordeling is pas te maken als het zover is. Als de natuurkwaliteit onder druk zou komen te staan door ganzen, dan is dat reden voor overleg over maatregelen binnen faunabeheereenheid Gelderland en Ganzenakkoord."
Heeft SBB in beeld wat de gevolgen van de inrichtingsmaatregelen zijn op de beheerskosten van het gebied? Zo ja, met hoeveel stijgt of dalen de kosten? En hoe financieren jullie dat?
„Met het verwijderen van bomen en het aanleggen van heide en schraalgraslanden nemen de beheerkosten toe. Het beheren van bijvoorbeeld heide of schraalgraslanden is intensief. Daar staat tegenover dat de subsidie die Staatsbosbeheer van de provincie ontvangt voor beheer bij heide en schraalgraslanden hoger ligt dan voor bos."