Live-blog Mesdagfonds: Stikstofdepositie landbouw niet 46 procent, maar 25 procent
16.15 uur
Dit liveblog is gesloten.
Bekijk en luister hier de persconferentie terug.
16.00 uur
Mesdag Zuivelfonds-voorzitter Jan Cees Vogelaar: „Er werd tot nu toe door RIVM niet gemeten op depositie stikstof op natuurgebieden. Dat moet wel gebeuren. En wat is de herkomst? Je moet dat duidelijk hebben.”
„Deze uitkomsten schreeuwen om een Parlementaire Enquête.”
Vogelaar wordt boos: „Wij hebben 1,5 miljoen euro besteed aan dit onderzoek. Wij zitten hier potverdorie overheidswerk te doen. De overheid had dit moeten doen. Dan zaten we niet in deze stikstofcrisis.
15.30 uur
Zjilstra: „Het aandeel dat landbouw bijdraagt aan de stikstofdepositie op natuurgebieden bedraagt 25 procent.”
„Verkeer draagt 42 procent bij aan de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden, buitenland 18 procent, industrie 6 procent, energiebedrijven 2,7 procent, consumenten 4 procent en bouw 0,1 procent.”
De commissie Remkes had becijferd dat het aandeel landbouw wat stikstofdepositie betreft 46 procent bedroeg. Dat het Mesdag Zuivelfonds op 25 procent uitkomt ligt volgens Zijlstra aan de rekenwijze. „De commissie Remkes heeft de aandeel landbouw voor heel Nederland gerekend. Wij hebben gekeken wat het effect is van de stikstof uit de landbouw op alleen Natura 2000-gebieden, want daar is het overheidsbeleid op gebaseerd.”
15.00 uur
Richard Zijlstra, civiel-ingenieur, met 25 jaar evering met geo-ict krijgt het woord. Hij heeft onbezolgd aan het doorrekenen van de RIVM-cijfers meegewerkt.
Op 7 januari heeft het RIVM haar emissiebronnenset aan het Mesdag Zuivelfonds beschikbaar gesteld. Daarmee zijn analisten namens het zuivelfonds mee aan het rekenen geslagen volgens de werkwijze van het RIVM waarbij rekening is gehouden met meteo-omstandigheden als windrichting en -sterkte.
Hij laat emissie en depositie zien per sector. Maar eerst het totaal.
Ammoniak slaat lokaal neer; het blijft dicht bij de bron, stelt Zijlstra.
14.25 uur
Geesje Rogers, onderzoeksjournalist:
Hele beleid gaat over neerslag stikstof natuurgebieden. Commissie Remkes lijkt ook neerslag in bermen, tuintjes en boerenland meegerekend. En dat hebben ze gedaan. Daar gingen ze fout.
We hebben niet onze eigen rekenmethode gehanteerd, maar dezelfde rekenmodellen en gegevens gebruik als aangedragen door het RIVM.
Je verwacht dat het kabinet de maatregelen laten doorrekenen om te kijken wat het effect is op natuurgebieden. Maar dat is niet gebeurd.
Shell Nederland stoot 3,3 Miljoen kilo stikstof uit per jaar. Natuurwinst bij maatregelen tegen depositie 0,2 procent.
Kabinet wil piekbelasters saneren. Dat is raar. Hoge uitstoot is niet per se hoge emissie. Definitie piekbelasting volgens kabinet: bedrijf met hoge emissie. Definitie zou moeten zijn: bedrijf met hoge depositie op natuur.
De landbouwbedrijven zijn tot de laatste koe in beeld bij de overheid, maar van industriele bedrijven zijn niet of nauwelijks gegevens bekend, waardoor het moeilijk is om alle piekbelasters op natuurgebieden goed in beeld te krijgen.
Stel je alle veehouderij, verkeer en mensen, dan hebben we nog 44 Natura 2000-gebieden (met name de zandgebieden) volgens PBL waarbij de stikstofnormen niet gehaald worden.
Het uitkopen van veehouderijen rond natuur heeft geen zin, want het draagt nauwelijks bij aan de reductie van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Veel maatregelen voor klein beetje minder depositie, bouw had niet stil hoeven te liggen als kabinet haar rekenmodellen had gesnapt, extreem ingewikkeld beleid kabinet met al 8 maanden grote schade.
14.20 uur
Esther Wijnen, advocaat, gaat in op het belang en relevantie van het stikstofbeleid in relatie tot natuurgebieden. In de stikstofbeleid draait het om de Natura 2000-gebieden. Habitatrichtlijn is hiervoor van belang. Is er geen sprake van verslechtering op natuur, dan is er ook geen vergunningsplicht. Stikstofdepositie kan leiden tot verslechtering op natuur. Wanneer dat het geval is, moet er een passende beoordeling worden gemaakt. Blijkt dat er met maatregelen de stikstofdepositie wordt teruggedrongen, dan kan de vergunning alsnog worden aangegeven. Als gevolg van de buitenwerkingstelling van de PAS is het extern salderen weer mogelijk. Het antwoord wanneer stikstofuitstoot nadelig is, is afhankelijk van metingen.
14.10 uur
Jan Cees Vogelaar: “De cijfers die wij presenteren zijn over 2017. Dus alle reductie die tot 2020 en het aantal dieren dat is verminderd, zijn nog niet eens meegenomen. Dus u kunt er nog eenvijfde afhalen.”
"Gisteren met RIVM gezeten en duiding gegeven. Mensen noemen ons niet transparant, maar dat zijn we wel. De cijfers hebben we gisteren ook gedeeld me LNV."
14.03 uur
Jan Cees Vogelaar bedankt alle boeren en boerinnen die hebben gedoneerd, zodat dit onderzoek kon worden gedaan. En die op 16 oktober naar RIVM en Den Haag zijn gegaan,
14.05 uur
Jan Cees Vogelaar: "Iedereen pist naast de stikstofpot. Ammoniak is thema wat we al lang bij ons op de agenda hadden staan. Bijdrage melkveehouderij is de grootste van alle sectoren. Dat ontkennen wij ook niet. Wel forse reductie gegeven (70%). Afdekken mestsilo’s heeft maar 0,1 procent effect, maar heeft tien boeren het leven gekost vanwege mestgassen."
14.00 uur
Bijeenkomst gaat nu beginnen. Jan Cees Vogelaar geeft toelichting. "De boeren hebben gelijk. De stikstofcrisis is gemaakt. Gebrekkige inzichten van ministerie, rechterlijke macht en NGO's. Mensen kennen verschil niet tussen uitstoot en depositie. Iedereen kakelt maar wat.
13.31 uur
De zaal loopt vol. Talloze journalisten, maar ook veel boeren, belangenbehartigers en politici zijn aanwezig.
13.27 uur
Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdagfonds is binnen (rechts op de foto). Hij kijkt uit naar deze dag. Is relaxed.
13.25 uur
De journalisten van zowat alle landelijke en regionale media worden verwacht. De eersten beginnen aan hun cameraopstellingen.
13.21 uur
Voorbereidingen zijn getroffen, Aan de zaalopstelling te zien, worden er veel mensen verwacht. De persconferentie begint om 14.00 uur.