Rubisco Foods ziet grote toekomst voor plantaardig eiwit uit waterlinzen
Opening nieuwe kroosfabriek op The Green East in Raalte

Bij de fabriek werken ongeveer tien mensen. Het bedrijf is met Sallandse boeren in gesprek over de levering van de grondstof, het kroos. De fabriek kan nu nog zo’n 1.200 kilo kroos per uur verwerken. Doel is om eind 2020 op te schalen naar drie tot vijf keer deze hoeveelheid.
Groeiende vraag
Een kleine tien jaar geleden voorzagen de oprichters Hans Derksen en Lourens Zwart al de groeiende vraag wereldwijd naar plantaardige eiwitten. In 2013 volgde de oprichting van ABC-Kroos in Groenlo. Na enkele jaren met proeven en experimenteren was in 2018 de tijd rijp om op te schalen met de bouw van een productiefabriek. Daarvoor moesten eerst investeerders gezocht worden.
Die werden in Raalte in de buurprovincie Overijssel gevonden. Zo leverde het Energiefonds Overijssel een bijdrage van negen ton. Voor het fonds waren er verschillende redenen; het innovatieve karakter, de impuls voor de werkgelegenheid in de regio, maar vooral de forse energiereductie na opschaling van de fabriek. Mede dankzij co-investeerder Maan Group (eigenaar en initiatiefnemer van The Green East) werd grootschalige productie mogelijk.
Milieubelasting
Rubisco Foods (de naam werd eind vorig jaar gekozen met het oog op de internationale uitstraling) ziet een grote toekomst voor hoogwaardig eiwit uit eendenkroos. De waterlinzen verdubbelen zich in het groeiseizoen idealiter elke 30 uur en leveren daarmee circa tien keer meer eiwit per hectare per jaar dan bijvoorbeeld soja.
Ook is de milieubelasting van het plantje vele malen lager en groeit het in de eigen regio waardoor er nauwelijks transportkilometers zijn. Volgens het bedrijf scoort dit eiwit qua voedingswaarde aanzienlijk beter dan soja en graaneiwit wat betreft essentiële aminozuren en is het vergelijkbaar met dierlijk eiwit zoals vlees en melk.
De productie kost veel minder energie dan bijvoorbeeld bij vlees of soja en er is een veel lagere CO2-uitstoot. Na de opschaling van de productie is er een beoogde energiereductie vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan vierhonderd huishoudens. Het bedrijf stelt verder dat het als enige in Europa zo’n hoge concentratie (70 procent) eiwit uit het kroos kan winnen dankzij zelf ontwikkelde innovatieve technieken. Wel blijken soms Europese regels rond voedselveiligheid nog een belemmering omdat kroos een heel nieuw voedselproduct is.
Wereldvoedselvoorziening
Rubisco Foods richt zich nu nog vooral op Overijssel, maar wil in de toekomst over provincie- en landsgrenzen heen groeien. Derksen: „We willen deze productie en toepassing van waterlinzen uitrollen over de hele wereld en ook elders fabrieken bouwen. Op deze manier leveren wij onze bijdrage aan het oplossen van de klimaatproblematiek en de wereldvoedselvoorziening.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel