Vechtstromen druk met afvoer hoog water

Het waterschap zegt dat de inspanningen afgelopen jaren om het water in deze rivieren meer ruimte te geven nu zijn vruchten afwerpt. Op meerdere plaatsen treden deze drie rivieren en andere watergangen gecontroleerd buiten hun oevers en stroomt het water het brede winterbed of opvanggebied in. Ook worden aangelegde bergingsgebieden ingezet om het vele water te kunnen bergen en daarna langer vast te houden in het gebied.
Afgeknapte takken
De medewerkers van Vechtstromen zijn ook druk bezig om de watergangen, stuwen en gemalen optimaal te laten werken. Vooral het controleren van de oevers en het schoonhouden van de roosters is van groot belang. Deze roosters kunnen verstopt raken door afgeknapt takken, bladeren en andere rommel. Ook op sommige plekken waar de grondwaterstand nog relatief laag is na twee droge zomers wordt water afgevoerd (zolang dat nodig is) om wateroverlast te voorkomen.
Zondag is het Banisgemaal tussen de Loolee en het Kanaal Almelo-Nordhorn aangezet. Dit in 1959 gebouwde gemaal heeft met zijn twee pompen een capaciteit van 36 miljoen liter water per uur. Dit water wordt in het Twentekanaal gepompt, waarna het wordt afgevoerd naar de IJssel en vervolgens het IJsselmeer. Het wordt enkele malen per jaar in gebruik genomen als er veel water moet worden afgevoerd en draagt er onder andere aan bij dat Almelo droge voeten houdt. Dinsdagochtend is het gemaal weer uitgezet.
Lokaal overlast
De aankomende week wordt er opnieuw veel regen verwacht. Dat zal redelijk verspreid over de dagen vallen en is daardoor makkelijker te verwerken dan de stevige buien van afgelopen weekend. De waterstanden blijven aan de hoge kant en het waterschap blijft dan ook alert. De verwachting is dat het hoge water nergens tot grote problemen zal leiden. Lokaal kan er wel wat overlast zijn als bijvoorbeeld fietspaden die in het winterbed van de rivieren liggen, onder water lopen. Ook het fietspad van de stuw Oudleusen naar Vilsteren in de Vecht is in verband met het hoge water afgesloten.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Waterschap Vechtstromen