Ton subsidie en crowdfundingsactie voor mobiele varkensslachterij
„Een mobiele slachterij maakt het ook mogelijk om varkens op een kleinschalige manier te slachten, met meer respect voor het dier. Zo kan een wens van steeds meer consumenten in vervulling gaan", zegt de Stichting Bionext, die ook een crowdfundingsactie is gestart om de mobiele slachterij mogelijk te maken.
Behoefte
Initiatiefnemer Ruud Pothoven en het bestuur van de Coöperatie Mobiel Slachten zijn enorm blij met deze steun in de rug van de Provincie Overijssel: „Het is voor individuele varkenshouders erg lastig om dit financieel zelf van de grond te krijgen. Burgers vragen steeds nadrukkelijker om het slachten van dieren beter te regelen en wij willen ontzettend graag in die behoefte voorzien, omdat dit ook past bij hoe wij met onze dieren omgaan. Deze subsidie en ook de subsidies van de Barth Misset Stichting en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant helpen ons om deze droom te realiseren”, zegt hij.
Tijd rijp
De adviescommissie van de provincie vindt ‘de tijd rijp’ om nu ook varkens op het erf te kunnen slachten. „Dit is een positieve ontwikkeling voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees. Ook sluit het aan bij de publieke opinie. En speelt het in op het feit dat steeds meer kleine slachterijen de deuren sluiten en dus steeds grotere afstanden voor de varkenshouder in de nichemarkt moeten worden afgelegd om de dieren geslacht te krijgen”, stelt de provincie.
De totale financiering van het project is nog niet rond en daarom probeert de coöperatie met behulp van Bionext een deel van het benodigde geld via de crowdfundingsactie ‘Tot het Einde op het Erf’ in te zamelen. Deze actie heeft als doel 55.000 euro op te halen. Inmiddels is 25 procent van dat doelbedrag binnen. Op dit moment is de coöperatie ook nog op zoek naar een slachterij die als partner in het project wil deelnemen.