Veluwse boeren meten edelhertenschade

De ene helft van het blok is afgerasterd zodat de edelherten daar niet het maaiperceel in kunnen. Op de andere helft kunnen ze nog wel terecht. De taxateur van het Faunafonds kan dan wekelijks met bijvoorbeeld een grashoogtemeter de schade bepalen. De afrastering is gefinancierd door de provincie Gelderland.
Van Staalduinen melkt op landgoed Staverden ruim 100 koeien. „Er trekken hier een paar roedels van 50 tot wel 70 dieren door het gebied”, schetst hij. „Het levert altijd discussie op: hoeveel gras vreten de edelherten? Mis je nou 3 of 10 centimeter gras? En: daar waar overdag melkvee loopt en 's nachts edelherten, wie vreet dan wat op?”
'Meten is weten'
Dat krijgen de veehouders dit seizoen beter in beeld met behulp van het proefveld. „Vorig jaar zijn we al begonnen met een pilot waarbij een taxateur van het Faunafonds wekelijks langs komt om de schade op te nemen. Daardoor is de schade al vele malen beter getaxeerd dan in de jaren ervoor. Met het proefveld erbij hopen we een goede referentie te krijgen. Meten is weten”, aldus de Veluwse melkveehouder.
De acht veehouders kregen over vorig jaar samen 50.000 euro schadevergoeding uitgekeerd voor de grasopbrengstderving. Daar komt waarschijnlijk nog 10.000 euro bij aan vergoedingen per aangedane hectare. Voorheen kregen de boeren gemiddeld zo'n 20.000 euro vergoed.
Edelhertenpoep
Van Staalduinen: „Het manco is dat alleen de gedorven gewasobrengst wordt vergoed. Ik heb ook volop edelhertenpoep in het gemaaide gras; dat vind ik eigenlijk nog erger. Het komt de smakelijkheid bepaald niet ten goede.”
De veehouder is benieuwd naar wat het proefveld gaat opleveren. „Ik vraag me bijvoorbeeld af of ze op dat halve perceel wel gaan komen, als een kant is afgerasterd.”