‘Overijsselse landbouw verantwoordelijk voor 76 procent stikstofemissie’

GS antwoorden dat op schriftelijke vragen van VVD-Statenlid Lex Schukking. Hij stelde de vragen na een speciale informatiebijeenkomst over de gebiedsgerichte aanpak stikstof eind vorig jaar.
In het overzicht op basis van de emissies van stikstofoxiden en ammoniak in 2017 (met als bron www.emissieregistratie.nl) wordt de Overijsselse landbouw verantwoordelijk gesteld voor ruim driekwart van de totale stikstofuitstoot (bijna 17 miljoen ton). De chemische en overige industrie en de energiesector zouden samen slechts 1,5 procent van de emissies veroorzaken. Ook ‘verkeer en vervoer’ (14,6 procent) en ‘consumenten’ (4 procent) zouden slechts zeer beperkt voor emissies zorgen. Daarmee wordt een zeer afwijkend beeld gegeven van landelijke overzichten. Het Mesdagfonds stelde bijvoorbeeld vorige week dat de Nederlandse landbouw verantwoordelijk is voor 25 procent van de stikstofuitstoot op natuurgebieden, terwijl het RIVM van een percentage van 45 procent uitgaat.
Omgevingsvergunningen
De vraag van het VVD-Statenlid of bij de provincie bekend is welke bedrijven in andere sectoren vergunning hebben en hoeveel stikstof die uitstoten kan GS echter niet beantwoorden. Het grootste deel van de Overijsselse bedrijven valt namelijk onder het bevoegde gezag van de gemeenten; ‘Als een gemeente een omgevingsvergunning verleent zal de Wet Natuurbescherming aanhaken in de vorm van een Verklaring van geen Bedenkingen. Voor agrarische bedrijven gebeurt dit veelvuldig en voor niet-agrarische bedrijven twee of drie maal per jaar’, aldus GS.
Natuurlijke momenten
Overijssel gaat wel over de ruim 6700 agrarische bedrijven (met graas- en hokdieren) en is verder het bevoegde gezag voor rond 100 industriële bedrijven; ‘Of niet-vergunde bedrijven vergunningsplichtig zijn moet van geval tot geval vastgesteld worden. Dat doen we nu op natuurlijke momenten, bijvoorbeeld als het bedrijf veranderingen doorvoert.’
Het betekent niet volgens GS dat deze bedrijven zonder vergunning nu in overtreding zijn; ‘Sommige bedrijven zijn niet vergunningsplichtig omdat zij geen stikstofdepositie hebben op overbelaste Natura 200-gebieden. Anderen kunnen aantonen dat ze bestaande rechten hebben op de datum van aanwijzing van deze gebieden.’
Het Twentse VVD-Statenlid kon nog niet reageren op het antwoord van GS; “Dat moet ik komende dagen eerst nog eens goed bestuderen.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen