Groen licht voor muizenbestrijding Duivense Broek

Dat heeft het waterschap vanochtend toegezegd in een gesprek met de regionale LTO-afdeling. Er is nu in principe voldoende water in de watergangen. De boeren mogen water oppompen zolang er nog water over de eerstvolgende stuw gaat, aldus een woordvoerster van het waterschap. Hiervoor moet wel een vergunning worden aangevraagd, maar het waterschap zal eventuele aanvragen zo snel mogelijk behandelen.
Volgens Gerard Holleman, voorzitter van de regionale LTO-afdeling, is het nu aan de individuele veehouders om te bepalen of ze dat wel of niet willen doen. Zij zullen daarvoor ook zelf de benodigde pompen moeten huren. „Als zo'n perceel een paar uur blank staat, is het genoeg. Dan hopen we dat de meeuwen en de roofvogels goed meehelpen om de versufte muizen weg te vangen.” In totaal staat de teller al op 800 hectare muizenschade, à 2.500 euro per hectare.
60 hectare schade
Een van de getroffen veehouders is Joris Köning uit Zevenaar. Bij hem is 60 hectare gras weggevreten, de helft van zijn totale areaal. Maar daar zijn de muizen al weg, omdat het kaal is. „Ze zitten er nog wel, maar niet langs de watergangen”, zegt hij. Voor hem is het blank zetten daarom geen optie. „Maar we gaan nu samen met de provincie Gelderland en het Friese adviesbureau Altenburg en Wybenga een project opzetten voor de monitoring en bestrijding van de muizen voor de komende vijf jaar.”