Eerste kievitsei gevonden in Bruchem
Van Dongen is al 10 jaar vrijwilliger bij de weidevogelbeschermingsgroep van de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Capreton. Vrijdag had hij de kieviten op het perceel naast een pluimveebedrijf al bezig gezien met het maken van kuiltjes, vertelt hij.
„Gisteravond hadden we de eerste vergadering weer, en ik dacht: het zou leuk zijn als ik dan iets te melden had.” Van Dongen ging het veld in en vond zowaar een nestje met twee eieren. De vondst werd gemeld bij LandschappenNL en gecontroleerd en goedgekeurd door Aad van Paassen. Van Dongen vertelt dat de percelen waar hij normaal de eerste kieviten actief ziet, nu veel te nat zijn. „Op dit maïsperceel in Bruchem hadden ze nog een droog plekje weten te vinden.”
Zachte winters
Een kievitsei vinden op 2 maart is tamelijk vroeg, maar vorig jaar was het nog twee dagen eerder. Van Dongen: „Dat komt door de zachte winters. Ik zie de knoppen van de kastanjeboom nu al blinken.”
Landelijk zijn een kleine 10.000 vrijwilligers actief met het beschermen van weidevogels. Ze trekken vanaf nu tot half juni het land in, om samen met boeren weidevogelnesten te zoeken en te markeren. In het gebied waar de Capreton actief is, ligt het uitkomstpercentage de afgelopen tien jaar tussen de 80 en 89 procent, aldus coördinator Gerard Roeling.