Rubisco Foods officieel geopend

Al tien jaar geleden voorzagen de twee initiatiefnemers en oprichters Hans Derksen en Lourens Zwart een groeiende vraag wereldwijd naar plantaardige eiwitten. Inmiddels hebben zij het politieke tij mee. De EU is bijvoorbeeld voor 78 procent afhankelijk van de invoer van eiwitrijke grondstoffen van buiten het eigen gebied en wil dat veranderen. En bij de discussies over stikstof blijkt ook dat eiwit in voer en stikstof veel met elkaar te maken hebben, zo werd tijdens de officiële opening gesteld.
Regionale werkgelegenheid
Ook Overijssels gedeputeerde de Bree ziet de samenhang tussen energie en eiwit. De productie van plantaardig eiwit is volgens hem veel efficiënter dan die van dierlijke eiwitten via de veehouderij. Bovendien betekent de nieuwe fabriek, met inmiddels zo’n tien medewerkers, een mooie stimulans voor de lokale en regionale werkgelegenheid. De fabriek kan nu nog zo’n 1.200 kilo kroos per uur verwerken. Doel is om eind 2020 op te schalen naar drie tot vijf keer deze hoeveelheid. Er ligt al een optie voor een perceel op het Raalter bedrijventerrein de Zegge voor de bouw van een veel grotere fabriek.
De belangstelling voor de gebruikte technieken uit binnen- en buitenland is groot. Het gaat niet alleen om de verwerking van waterlinzen, maar ook om bijvoorbeeld grote hoeveelheden afval uit de kool- of uienoogst. Deze wordt nu nog meestal gestort of vergist.
Weiland
De waterlinzen zullen straks worden geteeld door boeren uit de regio Salland waar het bedrijf inmiddels mee in gesprek zegt te zijn. Het gaat dan om speciale overdekte waterbassins buiten op het land waarin het kroos zich zeer snel kan vermeerderen. In principe zouden die bassins in meerdere etages ook binnen in bijvoorbeeld schuren kunnen worden geplaatst, maar daar gaat het bedrijf nu nog niet van uit. Voorlopig gaat de voorkeur uit naar de aanleg van de bassins op minder rendabele stukken land, bijvoorbeeld laag gelegen en natte stukken weiland.
Op dit moment zijn er overigens nog geen waterlinzen. Bij de officiële start moesten donderdag dan ook moutkiemen worden gebruikt.
Circulaire landbouw
Rubisco Foods wordt financieel ondersteund door het Energiefonds Overijssel en Zon Participaties, eigenaar van The Green East. Op dit vroegere varkensproefbedrijf oost-Nederland komen steeds meer innovatieve bedrijfjes die zich met onder meer duurzaamheid en kringloop- en circulaire landbouw bezig houden.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek