LTO vreest komst van 800 hectare aan zonneparken in Deventer
Woensdagavond bespreekt de gemeenteraad van Deventer de ambitie om komende jaren 800 hectare aan zonnevelden in het buitengebied te ontwikkelen. Dan gaat het om de aanleg van zonnevelden met een gezamenlijke oppervlakte van 1600 voetbalvelden.
„800 hectare inleveren betekent dat zo’n 2.000 koeien straks niet meer in de wei kunnen grazen. Misschien moeten we in plaats van met trekkers maar met die 2.000 koeien naar het stadhuis in Deventer toe,” zo stelt Haarman. „De duurzaamheidswinst bij het opwekken van energie weegt niet op tegen de gevolgen voor het bodemleven. Hier geldt dan ook: bezint eer ge begint.”
Bodembiodiversiteit
LTO Salland wil graag om tafel met de gemeente Deventer en ziet tal van kansen: „We roepen raadsleden op om verstandige keuzes te maken en niet op voorhand al zo veel landbouwgrond op te offeren.”
Haarman vreest dat zonnevelden een ramp in de bodembiodiversiteit veroorzaken. „Om een indruk te geven van de flora en fauna die met dit beleid over het hoofd gezien wordt, het opgetelde gewicht van het bodemleven per hectare weiland is ruim 24.000 kilo. Dat dit ondergrondse leven minder goed met het blote oog waarneembaar is, maakt het niet minder belangrijk voor het totale ecosysteem,” aldus Haarman. Het wegnemen van een groot deel van het zonlicht aan het maaiveld, ontneemt voedselbronnen aan het bodemleven. „Dat is geen hogere wiskunde”.
De landbouw zet in op kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw en duurzaam bodembeheer. „Dat vraagt de maatschappij ook van ons. Die extensivering vraagt om méér areaal in plaats van minder. Als je dan in zo heftig moet inleveren op het areaal gaat dat natuurlijk niet lukken”, zegt Haarman. „Zon op dak en in combinatie met andere functies , restgronden, parkeerterreinen etc. is wél slim. Je moet daar echter geen waardevolle landbouwgrond voor in willen zetten.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Gemeentebelangen