Fotoserie: Bokashi uitrijden voor verbetering bodemvruchtbaarheid
De bokashi bestaat uit bermmaaisel van provinciewegen in de driehoek Deventer - Zutphen - Arnhem. Het maaisel is vorig jaar november geleverd door aannemer Van Doorn uit Geldermalsen die in opdracht van provincie Gelderland de bermen maaide.
Om bokaskhi te produceren worden aan het bermmaaisel kalk, klei en micro-organismen toegevoegd. Na acht tot tien weken fermenteren levert dit bokashi op. „De provincie wil de bokashi graag in de regio afzetten”, vertelt onafhankelijk teeltadviseur akkerbouw Christiaan Bondt. Omdat bermen niet brandschoon zijn lopen twee medewerkers van de aannemer de bemeste oppervlakte na om te kijken of er zwerfafval als plastic is achtergebleven. Dit voeren ze af in een vuilniszak. „Maar de meeste verontreinigingen zijn er voor die tijd er al wel uitgehaald”, verzekert Bondt.
Tekst: Susan Rexwinkel
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Susan Rexwinkel