Boeren en consumenten vinden elkaar
Telers merken dat de coronamaatregelen leiden tot verstoring van de productie, handel en verkoop van verse producten. De campagne KoopOnzeOogst biedt telers hulp bij promotie en afzet van hun verse voorraad. Door sluiting van horeca en catering kunnen boeren hun vertrouwde afzet niet kwijt. Zoals vele telers die met schuren vol frietaardappelen voor horeca en recreatie blijven zitten.
Asperges, uien en kaas
ZZP’er in de akkerbouw is Rolf van den Berg uit Hoofddorp (NH). Hij ondervindt dat uientelers niet al te veel last hebben van de corona, maar constateert wel een licht negatieve trend. „Zo had de export zonder corona echt wel wat vlotter doorgelopen, en zullen de slechtere partijen uien meer moeite hebben met het vinden van een baasje.” De prijs kon best wat hoger, maar blijft intussen aardig stabiel, volgens Van den Berg.
Kaasboer en landwinkel Ruurhoeve in Hoogeloon (NB) loopt flink wat horeca-afzet mis. Ze levert daarentegen sinds de corona heerst meer kaas waaronder Goudse boerenkazen, aan boerderijwinkels. In het Zeeuwse Kortgene kun je voor 30 cent per kilogram aardappels halen. Het is de bedoeling zelf een zak of tas mee te nemen naar de familie Van Oeveren. In het Zeeuwse Kruiningen merkt groothandel Mosselman nog geen veranderingen op hun consumptie- en plantuienmarkt.
Naast frietaardappelen melden tuinders problemen met onder meer aardbeien, frambozen en snijbloemen. En er volgen waarschijnlijk snel meer producten, zo loopt de start van het aspergeseizoen al niet zoals zou moeten. „In andere jaren gaat tot 40 procent van onze asperges naar de horeca. Dat is nu niks”, zegt teler Erik Verhoeven uit het Brabantse Cromvoirt.
Consumptie-, poot- en zetmeelaardappelen
Aardappelteler Erik Snijders uit Meddo (GD) ervaart dat de afzet wel wat stroever loopt bij z’n verkoop aan huis, in elk geval na de week waarin ook bij hem door nieuwe aanloop van klanten werd gehamsterd. Nu al zit hij weer op het oude niveau. Mensen zijn, gek genoeg, echter bang dat je gesloten bent, ondervindt de teler. „Maar ik heb vooral pootgoed en zetmeelaardappelen. En ook daar zit wel wat druk. Telers annuleren hun bestelling pootgoed, omdat er wordt aangeraden minder aardappels te verbouwen.” Snijders verwacht voor zijn voorraad, net zoals het nu gaat met de frietaardappelen, een afzet te vinden als veevoer.
Vraag en aanbod samenbrengen
Telers die hulp willen in de zoektocht naar nieuwe afzet kunnen dit via Facebook KoopOnzeOogst melden. Bedrijven en consumenten die die telers graag met de afzet van hun verse voorraad willen helpen, kunnen dit uiteraard ook melden. Via de Facebookpagina KoopOnzeOogst brengen de regionale verenigingen van boeren en tuinders LTO Noord, LLTB en ZLTO vraag en aanbod samen en promoten lokale initiatieven, zoals Support Your Locals, EtenOver, Boerschappen, De Streekboer, Rechtstreex en Korte Keten Coalitie.