Drenth: ‘Dit is niet de lijn hoe extern salderen zal moeten’
Peter Drenth (CDA) voert namens alle provincies het overleg aan met minister Schouten inzake stikstof, maar wil richting Vee&Gewas over de ‘Brabantse-kwestie’ alleen spreken vanuit zijn rol als gedeputeerde van Gelderland. Over de actie van Brabant om over de provinciegrenzen bedrijven te kopen is hij duidelijk. „Dit is niet de lijn zoals wij voor ogen hebben hoe extern salderen zou moeten. Wij gaan in Gelderland in gesprek met onze sectoren, over hoe wij het extern salderen gaan vorm geven.”
Overleg extern salderen
Het Gelderse overleg gaat zowel over de landelijke lijn van extern salderen als het bredere maatregelenpakket voor de Gelderse aanpak van de stikstofproblemen. Aan deze overlegtafel schuiven naast vertegenwoordigers van de landbouwsector ook vertegenwoordigers van de industrie, bouw, mobiliteit en natuur aan. Dit is ook de lijn in andere provincies. Voor de Gelderse maatregelen rondom stikstof moet volgens Drenth voor de zomer meer duidelijkheid komen.
Ammoniak en NOx
Vanuit de landbouw is er een grote wens om ammoniak en NOx van elkaar te scheiden, om zo een uitverkoop van de landbouw richting andere sectoren tegen te gaan. Drenth schat de kans dat dit waarheid wordt klein in. „Het is heel complex om die twee soorten stikstof te scheiden. Op agrarische bedrijven is stikstofruimte voor zowel NH3 als NOx nodig. De vraag is of je deze twee stoffen moet willen scheiden, want dat is niet zo makkelijk. Gegarandeerd komt dit naar boven in de gesprekken met de sectoren die plaatsvinden vóórdat het extern salderen wordt ingevoerd. Ik zie ook waarom de agrarische sector vraagt om scheiding van NH3 en NOx, want ze willen er zeker van zijn dat landbouw niet het kind van de rekening wordt en dat er ook voor agrarische bedrijven stikstofruimte blijft. Ik begrijp die zorgen heel goed.”
‘Eigen’ stikstof eerst
Statenlid Daisy Vliegenthart van het CDA is ook niet gelukkig met de intentie van de provincies om via extern salderen mogelijkheden te creëren, om stikstofrechten in andere provincies te kopen. „Gelderland is de provincie met het grootste stikstofgevoelige natuurgebied van Nederland. De stikstof die beschikbaar komt hebben we zelf keihard nodig. Ik pleit ervoor om het binnen de provincie te houden.”
Ze geeft verder aan dat er stemmen opgaan om voor het extern salderen eerst een proefperiode van een paar maanden af te spreken. Ook daar is ze niet enthousiast over. „Ik denk dat er al meer contracten klaar liggen om boeren uit te kopen. Ook al gaat het tien minuten open, dan gebeurd er al van alles wat we niet willen.”
Ze maakt zich ook zorgen over andere projecten zoals vliegveld Lelystad. Daarover werd deze week duidelijk dat ze stikstofruimte nodig hebben om open te gaan. „Dat mag niet ten koste gaan van de stikstof die Gelderland zelf hard nodig heeft.”