Opbrengst en onderwatergewicht meten met proef variabel poten in zetmeelaardappelen
Van het perceel zijn vooraf meerdere scans gemaakt om de bodem beter in kaart te brengen. Ook was er een opbrengstkaart van de vorige aardappelteelt voorhanden. De uitkomsten van deze scans zijn onder elkaar gelegd en hier is een taakkaart van gemaakt. Aan de hand van de EC-waarde en de opbrengst van de vorige teelt is het perceel verdeeld in drie zones, met drie verschillende pootafstanden (27, 30 en 33 cm). Op de gedeeltes met een hoger opbrengstpotentieel zijn de aardappelen 10 procent nauwer gepoot ten opzichte van de standaard, en op de gedeeltes met een lager opbrengstpotentieel 10 procent ruimer. Op deze manier, zo is de gedachte, moet de capaciteit en het opbrengend vermogen van de bodem beter worden benut.
Tussen elke pootbaan die met de taakkaart is aangelegd is een baan aangelegd waarbij de pootafstand op de standaardwaarde is gehouden. Op deze manier ligt er naast elke baan waarbij gevarieerd is in pootafstand, een standaardbaan waarmee vergeleken kan worden.
Effect op het onderwatergewicht
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van variabele pootafstanden in de teelt van zetmeelaardappelen, zegt Erwin Bakker van initiatiefnemer Delphy. „De resultaten zijn wellicht vergelijkbaar met die van soortgelijke proeven in consumptieaardappelen. Maar in de zetmeelaardappelteelt is ook het onderwatergewicht van belang. We hopen er zo achter te komen of we dit kunnen beïnvloeden.”
De proef is aangelegd in het kader van het project ‘Meer weten van bodem, water- en waterkwaliteit.’ De proef is een initiatief van akkerbouwer Michel en Delphy, in samenwerking met Grimme.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Delphy Akkerbouw
Bron: Delphy Akkerbouw