‘Stabiliteit grondmarkt weg door coronacrisis’
Nog voordat de coronacrisis het land inkwam, kenmerkte de grondmarkt zich al door voorzichtigheid van verkopende partijen en stijgende grondprijzen. Lage tot negatieve rentes van de banken zorgden ervoor dat veel boeren besloten geen afstand te doen van hun grond om zoveel mogelijk kapitaal in bezit te houden. Daardoor konden veel boeren die hun bedrijven wilden versterken door de aanschaf van meer grond niet overgaan tot transacties.
Nu corona wel een factor is die moet worden meegerekend in de grondmarkt, is het zichtbaar dat deze voorzichtigheid en afwachtende houding is gegroeid. En niet alleen bij verkopende partijen. Ook potentiële kopers kijken liever de kat uit de boom.
Vooralsnog is er geen reden tot paniek, zegt Huib Silvis, grondmarktexpert van Wageningen University and Research. „De drijvende krachten achter de oplopende prijs van agrarische grond worden wellicht geremd, maar niet ongedaan gemaakt. Prijsschommelingen en schommelingen in het aantal transacties zijn niet nieuw. Fluctuerende opbrengstprijzen hebben weliswaar invloed op de korte termijn, maar niet op de trend. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de financiële crisis in 2008, zie je dat de gemiddelde prijs van agrarische gronden sindsdien alleen maar is gestegen.”
Lees in de aankomende editie van Veld-post, Vee & Gewas, Stal & Akker en Agraaf meer over de huidige staat van de grondmarkt waar ook makelaars aan het woord komen. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.