Meeste varkenshouders die willen stoppen, komen uit Brabant en Linburg
Ruim 80 procent aanvragen warme sanering varkenshouderij voldoet aan voorwaarden
In Zuid hebben ongeveer 400 varkenshouders een aanvraag ingediend, in de regio Oost (Gelderland, Overijssel, Utrecht) ongeveer 100. Door het grote aantal aanmeldingen en het feit dat het kabinet alle goedgekeurde aanvragen wil honoreren, lukt het RVO niet om op alle aanvragen een besluit te nemen binnen de gestelde termijn van 13 weken. Deze termijn is afgelopen op 15 april jl. De aanvragers hebben inmiddels bericht ontvangen van RVO dat de termijn met 13 weken is verlengd.
Het proces van uitgifte van beschikkingen zal de komende weken op gang gekomen, meldt de Producenten Organisatie Varkenshouderij. De bedrijven met de hoogste geurscore ontvangen als eerste een beschikking. De POV dringt erop aan om alle aanvragers te informeren over het moment waarop ze hun beschikking kunnen verwachten.
Probleem
De verlenging met 13 weken, kan een probleem opleveren met de slooptermijn die door het ministerie is vastgesteld. Bij het totstandkomen van de Srv pleitte de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) er al voor om de termijn waarbinnen het bedrijf moet worden gesloopt, te verruimen. „LNV heeft hieraan toen geen gehoor gegeven. Met de verlenging van de termijn van 13 weken komt de slooptermijn nog meer onder druk te staan”, stelt de POV.
De sloopcapaciteit in Nederland is volgens de POV beperkt. „Daar komt tussen december 2020 en juni 2021 nog grotere druk op met hoge sloopkosten als gevolg." De POV wil dan ook meer spreiding realiseren door het verlengen van de slooptermijn. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gepleit voor verlenging van de termijn.