WDODelta: Grondwaterstanden dalen snel
Ondanks dat de grondwaterstanden in het werkgebied zich de afgelopen winter overal hebben hersteld, is het droogteseizoen toch droog begonnen. ‘Er viel sinds half maart geen neerslag van betekenis meer‘, stelt WDO Delta. ‘Dat heeft direct invloed op de grondwaterstanden binnen het werkgebied.’
Zandgronden
In het noordelijke deel van het werkgebied zijn de grondwaterstanden laag tot normaal voor deze tijd van het jaar, meldt WDODelta. In het zuidelijke deel is over het algemeen de grondwaterstand nat tot normaal voor de tijd van het jaar. Wel merkt het waterschap op dat ook hier een daling van de grondwaterstanden wordt bemerkt door het uitblijven van regen. Dalende grondwaterstanden worden vooral waargenomen op de hoger gelegen zandgronden, zoals de Sallandse Heuvelrug, de stuwwallen rond Havelte en Steenwijk en het Drents Plateau.
Het waterschap ziet dat het aantal meldingen en vergunningsaanvragen voor beregenen uit sloten, weteringen en kanalen de afgelopen tijd is toegenomen. Volgens WDODelta komen de aanvragen vooral uit de agrarische sector. Meldingen of vergunningsaanvragen voor beregenen kunnen via de website van WDODelta worden gedaan.
Aanvoer water
Omdat het waterschap voor de komende week geen ‘neerslag van betekenis’ verwacht, heeft WDODelta de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen opgezet tot het maximum-peil. Daarnaast wordt, waar dit kan, water vastgehouden. Er wordt ook water aangevoerd om de waterpeilen op niveau te houden. ‘Hier en daar benut WDODelta al ongeveer 40 procent van de aanvoercapaciteit’, aldus het waterschap.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel