Intensivering, specialisatie en schaalvergroting voorbij
Column: We staan voor een grote transitie
Even ter introductie, ik ben Alex Datema, melkveehouder in het Groningse Briltil. Daar run ik in maatschap met Kor van der Velde een regulier melkveebedrijf met 110 melk- en kalfkoeien, 60 stuks jongvee en voor de vleesproductie nog tien ossen. In totaal hebben we 63 hectare grasland tot onze beschikking daarnaast pachten we een kleine 7 hectare natuurgrond met een weidevogeldoelstelling. Ook op onze eigen grond doen we aan weidevogelbeheer: we hebben pakketten voor kruidenrijkgrasland, uitgesteld maaien en plas-dras.
Veel uitzonderlijk goed voedsel
Tegelijkertijd ben ik ook een vergaderboer die de laatste jaren meerdere dagen per week vult met allerlei bestuursfuncties. Het voorzitterschap van BoerenNatuur is er daar een van. BoerenNatuur is de landelijke koepelorganisatie van alle boeren die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen. Deze organisatie past heel goed bij mijn beeld over de toekomst van de landbouw. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we in de eindfase zitten van het landbouwmodel dat gebaseerd is op intensivering, specialisering en schaalvergroting. Deze drie-eenheid hebben we vele jaren met succes toegepast op onze bedrijven met als resultaat dat we heel veel voedsel van uitzonderlijke kwaliteit produceren die we tegen lage prijzen verkopen.
Respect voor individuele boer
We zien echter ook dat deze manier van landbouw bedrijven, grote impact heeft op de biodiversiteit, het landschap en op de kwaliteit van water, bodem en lucht. Nu vergeet ik nog thema’s als dierenwelzijn en stikstof. De discussie over al deze onderwerpen maakt dat er ook op een andere manier naar de landbouw wordt gekeken; nog steeds is er veel respect voor de individuele boer die met hard werken goede producten verbouwt. Maar in het maatschappelijke debat hebben we het best moeilijk. En nu is er dan ook nog de coronacrisis die de hele wereld op z’n kop zet en waarvan nog niemand kan inschatten wat die betekent voor de toekomst van de gehele economie en de landbouw in het bijzonder.
Al met al staan we voor een grote transitie in de landbouw en gaan we op weg naar wat ik noem, een meer natuurinclusieve landbouw. Daarover later meer.