Vruchtbaarheid van de veestapel

Droogzetten en droogstand
De basis voor een goede vruchtbaarheid wordt gelegd in de periode van 70 vóór tot 70 dagen ná afkalven, dus al in de voorgaande lactatie! De conditie bij droogzetten (BCS 3-3,5) is van wezenlijk belang voor voeropname in de droogstand en behoud van conditie. Dit beperkt de vetafbraak rond kalven en bevordert de eicelkwaliteit.
Afkalven
Rond afkalven is het voorkomen van stress bevorderlijk voor de hormonale huishouding. Een hygiënische en comfortabele afkalfomgeving geeft een goede start van de nieuwe eicellen, die al onderweg zijn om bevrucht te kunnen worden.
Opstart
Na afkalven staat alles in het teken van energie. De negatieve energiebalans (NEB) moet zo klein mogelijk zijn. NEB beïnvloed de vruchtbaarheid in grote mate. NEB beperken voorkomt aan de nageboorte blijven staan, ketose, lebmaagverdraaiing en baarmoederontsteking. Veel glucogene energie houdt eierstokken actief, bevordert eisprong en eicelkwaliteit op het moment dat de dieren geïnsemineerd moeten worden.
Insemineren
Tochtexpressie is een hormonaal proces. Actieve eierstokken en een gezonde baarmoeder versterken de tochtexpressie. Het aanbod van energie en specifieke vetzuren ondersteunen de gezondheid van het voortplantingsapparaat. Vergeet daarbij niet de klauwgezondheid, zodat de koe zich ook daadwerkelijk laat zien.
GIJS’ Vruchtbaarheidstips op een rij
Jongvee
- Streef naar gemiddeld 875 gram groei per dag zodat op 14 maanden het inseminatiegewicht van 390 kg (of 170 cm borstomvang) wordt bereikt
- Insemineer op basis van gewicht, niet op leeftijd
Einde lactatie
- Bouw krachtvoer op tijd af, op basis van conditie (BCS 3,0-3,5 bij droogzetten)
- Zorg dat de melkgift onder 10 kg per dag zakt voor droogzetten
Droogstand
- Voer volgens de droogstandsnormen
- Behoud conditiw
- Voorkom melkziekte
- Geen stress rond afkalven
Opstart
- Glucogene energie voeren
- Vetzuurpatroon met omega-3 en omega-6
- Rond dag 10 controle baarmoeder
- Voor dag 40 tochtig zien
- Voor dag 65 1e keer insemineren