Rijn en IJssel vreest ook deze zomer ‘grote droogte’
WRIJ vreest dat als deze lijn zich doorzet, het werkgebied deze zomer wederom te kampen krijgt met grote droogte. ‘Het huidige neerslagtekort betekent dat we nu al een drogere situatie hebben dan in 2018, toen alle droogterecords werden gebroken’, aldus het waterschap. Het neerslagtekort wijt het waterschap aan dat er de afgelopen vijf weken nauwelijks neerslag is gevallen. Ook het warme weer, de droge oostenwind en de groei van planten en gewassen spelen een rol.
Het waterschap benoemt wel dat de huidige situatie nog geen aanleiding geeft om verboden voor het onttrekken van grond- of oppervlaktewater in te stellen. Wel blijft het waterschap de situatie monitoren.
Oppervlaktewater
Door de neerslag die in februari en in de eerste helft van maart viel en lokale maatregelen die werden getroffen om water vast te houden, waren de grondwatervoorraden goed aangevuld. Door het uitblijven van neerslag dalen de grondwaterstanden nu echter; op veel plekken tot onder het gemiddelde. Volgens het waterschap gaat dit sneller en gebeurt dit eerder dan in voorgaande jaren.
Er wordt in het werkgebied ook een afname van het oppervlaktewater waargenomen. Dit komt door de lage grondwaterstanden en de weinige neerslag. Volgens het waterschap stroomt op de meeste plekken het water nog, maar ontstaan er in het gebied van de Baakse Beek weer stilstaande sloten. ‘Op zich is het in dit gebied normaal dat dit gebeurt, maar niet zo vroeg in het seizoen’, stelt WRIJ. Er zijn nog geen problemen met de waterkwaliteit omdat de meeste beken nog stromen en de watertemperatuur nog laag is.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek